Paula Bosch: Vodeća njemačka sommelierka oduševljena istarskim vinima

Danilo Dragosavac
Vodeću njemačku sommelierku oduševili malvazija i teran. Vinistru je ocijenila kao sjajan sajam obiteljske atmosfere na koji se namjerava vratiti sljedeće godine
Vidi originalni članak

Iza nas je još jedna Vinistra. Zvijezda njezinog 26. izdanja u Poreču bila je vodeća njemačka sommelierka Paula Bosch, ujedno i prva koja je to postala u svojoj zemlji još prije tridesetak godina.



Kada ste prvi put kušali istarska vina?
Na sajmu vina 2014. u Münchenu kušala sam dalmatinska i istarska vina poput plavca, malvazije i terana. Iako ih dotad nisam poznavala, odmah sam zaključila kako su sjajna. Tada sam se više informirala o vašoj zemlji i shvatila kako je to predivno područje s dobrim vinima. Prošle godine dobila sam novu priliku.

Pozvali su me da dođem s grupom njemačkih turista u Istru i s njima degustiram istarska vina. Tom prigodom posjetili smo vinarije Meneghetti, Laguna, Kabola, Benvenuti i Matošević. Probala sam fantastične terane i malvazije i upoznala njihove proizvođače. Razveselile su ih moje ocjene, vidjeli su način na koji radim i pozvali me da ih ponovo posjetim.

Nikola Benvenuti, koji inače s bratom radi izvrsna vina, kao predsjednik Vinistre pozvao me na ovu izložbu i ponudio mi da održim masterclass s istarskim vinima. Učinilo mi se da je Vinistra idealna prilika da se vratim i malo produljim boravak na istražujući vina i hranu na ovom lijepom poluotoku. Vaša zemlja je prekrasna, nije tako daleko, hrana i hoteli su dobri, nisu preskupi. Zaista sam sretna ovdje.

Imaju li vina koja ste kušali svjetsku kvalitetu?
Naravno. Zbog toga organiziram degustaciju za probrane goste na kojoj ću predstaviti izvrsna istarska vina s potpisom Kozlovića, Matoševića, Kabole, Meneghettija. Ta vina imaju golemi potencijal, no, za veći uspjeh morate još raditi na njihovoj promociji.

Jesu li istarska vina poznata njemačkom tržištu i njemačkim sommelierima?
Prijatelji su me pitali kamo idem, a kad sam im odgovorila da idem u Istru, poželjeli su mi dobar odmor. Ali ne, rekoh, idem na važan vinski sajam, no oni dosad nisu čuli za Vinistru. Kada sam istarske vinare pitala zbog čega ne izvoze u Njemačku, rekli su mi kako imaju premalu proizvodnju za tako veliko tržište. Šteta, jer malvazija, teran, muškat i kupaže petnaestak istarskih proizvođača imaju zaista odličnu kvalitetu, oduševio me Matoševićev Sauvignon, a Benvenuti ima najbolje terane i rose.

Poznajete li druga hrvatska vina?
Dojmili su me se, primjerice, Boškinac i Tomić čiji je plavac mali sjajan. No, kako nema dovoljno promocije i distribucije u izvozu, morate poznavati i pratiti proizvođača, a i nabavke su tako skuplje. Zbog toga ću ove godine posjetiti i Dalmaciju kako bih se upoznala s tamošnjom scenom.

Uz vina, volite i dobru hranu. Jeste li probali i neke od istarskih specijaliteta?
Naravno, jela sam krasnu svježu ribu i rakove u restoranu Hrast u Poreču, a za prošlog posjeta uživala sam u sjajnoj pašti s tartufima u Starom podrumu kod Momjana. Odlični su i vaši suhomesnati proizvodi poput pršuta, pancete i kobasica. Moji osobni favoriti, što se tiče hrane, su tjestenina i kobasice. Inače vrlo je teško naći dobre kobasice, no ovdje ih zaista ima.



Masterclass 26. Vinistre Istarski vinski biseri:
Na masterclassu Istarski vinski biseri, Paula Bosch predstavila je osam vina istarskih proizvođača. Među odabranim perjanicama istarskog vinarstva bile su Malvazija Franković iz berbe 2018., šampionska malvazija ovogodišnje Vinistre - Grand Cru Marijana Armana iz 2018. te Malvazija Amfora vinarije Kabola iz 2015. Ova vina oduševljavaju svojim cvjetnim i harmoničnim aromama i mogu se mjeriti s vrhunskim svjetskim bijelim vinima, kazala je Paula Bosch.

Vrlo visoke ocjene dala je i trima predstavljenim vinima druge istaknute istarske sorte teran – Santa Lucia Gianfranca Kozlovića iz 2017., Teran Barbarossa iz 2016. vinarije Tomaz iz Motovuna te Santa Elisabetta iz 2015. vinarije Benvenuti iz Kaldira. Uz to, predstavila je i sjajnu Matoševićevu kupažu Grimalda Cuvee iz 2016. te Geržinićev žuti muškat iz berbe 2015.

Posjeti Gastro.hr