Perkelt od pijetla po receptu baranjskog restorana Darócz

Darocz
Napravite perkelt od pijetla po receptu restorana Darócz, koji je ove godine zaslužio 1 Gault&Millau toku.
Vidi originalni članak

Restoran Darocz smješten je u pitoresknom baranjskom selu u neposrednoj blizini parka prirode Kopački rit. Lako ga je pronaći jer se ispred nalazi ogromni pijetao – simbol sela Vardarac.

Vardarac je naselje s većinskim mađarskim stanovništvom i poznato je po kvalitetnim domaćim proizvodima poput mljevene paprike, a restoran Darócz one odvažnije zaintrigirat će neobičnim specijalitetima poput perkelta od žabi ili pijetlovih testisa, no za klasičare tu su i tradicionalni specijaliteti ovog kraja: različita jela od mesa, divljači i riječne ribe te tradicionalni deserti. 

 

 

Katica Makovec, chef kuhinje restorana Darócz, s nama je podijelila recept za perkelt od pijetla. Perkelt je jelo slično gulašu, ali gušće, potječe iz Mađarske, a može se pripremiti od različitih vrsta mesa ili ribe uz dodatak sušene ili svježe paprike. Najčešće se poslužuje uz domaću tjesteninu, u ovom slučaju trgance. 

 

 

Sastojci za 4 osobe:

  • 1 pijetao (2-2,5 kg)
  • 5 glavica luka 
  • pijetlova mast 
  • 3 jušne žlice mljevene slatke paprike (ljute po želji)
  • 1 dcl kuhane rajčice 
  • sol
  • papar

Priprema: 

  1. Luk nasjeckati na sitne kockice i pirjati u pijetlovoj masti (koju smo prethodno ispekli) dok ne dobije zlatno žutu boju, zatim dodati na dijelove izrezano pijetlovo meso i pirjati uz povremeno miješanje. 
  2. Po želji dodati soli, crnog papra, 3 jušne žlice fine domaće mljevene paprike i 1 dcl kuhane rajčice. 
  3. Uliti vode i kuhati oko 2 sata u poklopljenom loncu, uz povremeno miješanje, sve dok meso ne omekša. 
  4. Poslužiti uz domaće tijesto, po mogućnosti "trgance".  

Dobar tek!

 

 

Posjeti Gastro.hr