Restoran Darocz smješten je u pitoresknom baranjskom selu u neposrednoj blizini parka prirode Kopački rit. Lako ga je pronaći jer se ispred nalazi ogromni pijetao – simbol sela Vardarac.
Vardarac je naselje s većinskim mađarskim stanovništvom i poznato je po kvalitetnim domaćim proizvodima poput mljevene paprike, a restoran Darócz one odvažnije zaintrigirat će neobičnim specijalitetima poput perkelta od žabi ili pijetlovih testisa, no za klasičare tu su i tradicionalni specijaliteti ovog kraja: različita jela od mesa, divljači i riječne ribe te tradicionalni deserti.
Katica Makovec, chef kuhinje restorana Darócz, s nama je podijelila recept za perkelt od pijetla. Perkelt je jelo slično gulašu, ali gušće, potječe iz Mađarske, a može se pripremiti od različitih vrsta mesa ili ribe uz dodatak sušene ili svježe paprike. Najčešće se poslužuje uz domaću tjesteninu, u ovom slučaju trgance.
Sastojci za 4 osobe:
- 1 pijetao (2-2,5 kg)
- 5 glavica luka
- pijetlova mast
- 3 jušne žlice mljevene slatke paprike (ljute po želji)
- 1 dcl kuhane rajčice
- sol
- papar
Priprema:
- Luk nasjeckati na sitne kockice i pirjati u pijetlovoj masti (koju smo prethodno ispekli) dok ne dobije zlatno žutu boju, zatim dodati na dijelove izrezano pijetlovo meso i pirjati uz povremeno miješanje.
- Po želji dodati soli, crnog papra, 3 jušne žlice fine domaće mljevene paprike i 1 dcl kuhane rajčice.
- Uliti vode i kuhati oko 2 sata u poklopljenom loncu, uz povremeno miješanje, sve dok meso ne omekša.
- Poslužiti uz domaće tijesto, po mogućnosti "trgance".
Dobar tek!