Špajza Vodič kroz najbolje hrvatske restorane 798 prikaza 15. travnja 2019.

Perkelt od pijetla po receptu baranjskog restorana Darócz

Darocz
Napravite perkelt od pijetla po receptu restorana Darócz, koji je ove godine zaslužio 1 Gault&Millau toku.

Restoran Darocz smješten je u pitoresknom baranjskom selu u neposrednoj blizini parka prirode Kopački rit. Lako ga je pronaći jer se ispred nalazi ogromni pijetao – simbol sela Vardarac.

Vardarac je naselje s većinskim mađarskim stanovništvom i poznato je po kvalitetnim domaćim proizvodima poput mljevene paprike, a restoran Darócz one odvažnije zaintrigirat će neobičnim specijalitetima poput perkelta od žabi ili pijetlovih testisa, no za klasičare tu su i tradicionalni specijaliteti ovog kraja: različita jela od mesa, divljači i riječne ribe te tradicionalni deserti. 

 

 | Author: Darocz Darocz

 

Katica Makovec, chef kuhinje restorana Darócz, s nama je podijelila recept za perkelt od pijetla. Perkelt je jelo slično gulašu, ali gušće, potječe iz Mađarske, a može se pripremiti od različitih vrsta mesa ili ribe uz dodatak sušene ili svježe paprike. Najčešće se poslužuje uz domaću tjesteninu, u ovom slučaju trgance. 

 

 | Author: Darocz Darocz

 

Sastojci za 4 osobe:

  • 1 pijetao (2-2,5 kg)
  • 5 glavica luka 
  • pijetlova mast 
  • 3 jušne žlice mljevene slatke paprike (ljute po želji)
  • 1 dcl kuhane rajčice 
  • sol
  • papar

Priprema: 

  1. Luk nasjeckati na sitne kockice i pirjati u pijetlovoj masti (koju smo prethodno ispekli) dok ne dobije zlatno žutu boju, zatim dodati na dijelove izrezano pijetlovo meso i pirjati uz povremeno miješanje. 
  2. Po želji dodati soli, crnog papra, 3 jušne žlice fine domaće mljevene paprike i 1 dcl kuhane rajčice. 
  3. Uliti vode i kuhati oko 2 sata u poklopljenom loncu, uz povremeno miješanje, sve dok meso ne omekša. 
  4. Poslužiti uz domaće tijesto, po mogućnosti "trgance".  

Dobar tek!

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.