Pivovara Medvedgrad proslavila 30. rođendan uz novo pivo i bučnu svirku

Samir Cerić Kovačević 30. rođendan Pivovare Medvedgrad nije propustio niti Domagoj Jakopović Ribafish
Pivovara Medvedgrad proslavila je prva tri desetljeća inovacije, tradicije i finih lagera
Vidi originalni članak

Veselo, opušteno i uz puno, puno odlično piva.... tako je izgledalo jučerašnje slavlje u našoj najpoznatijoj craft pivovari - Pivovari Medvedgrad koja je obilježila 30 godina rada u prisutnosti mnogobrojnih partnera, suradnika, djelatnika i novinara.

Nakon razgledavanja pivovare, Ivan Nauković je predstavio novi vizualni identitet najstarijeg piva Zlatni medvjed. Uz odličnu, nenajavljenu svirku Savršenih Marginalaca najavljeno je i dvodnevno Brundanje, a food blogerica Marina Obradović pripremila je dva deserta s novim Medvedgradovim specijalnim pivima Gavran i Strossmayer.

Prije 30 godina niknula je mala pivovara i pivnica

Pivovara Medvedgrad obiteljska je, najstarija i najveća obiteljska pivovara u Hrvatskoj, koja slavi tri desetljeća neprekinutog uspjeha na craft pivarskoj sceni.

Prije 30 godina na uglu Savske i Vukovarske ulice u Zagrebu osvanulo je neobično mjesto s visokim bakrenim tankovima - bila je to mini pivovara i Pivnica Medvedgrad, koja je promijenila način na koji se na ovim prostorima doživljavalo pivo i time udarila temelje današnjeg craft pivarstva.

Piviliiii! Sve hrvatske pivovare 11: Pivovara Medvedgrad

Doista je bio pravi podvig izboriti se za vodeće mjesto na pivskoj sceni i zadržati ga zahvaljujući visokoj kvaliteti piva i mudrom vođenju. No, tu je još jedan slavljenik - glavno pivo pivovare, svijetli lager Zlatni medvjed, također slavi 30. rođendan pa je ovom prigodom predstavljen i njegov redizajn. 

4 brata Nauković nastavljaju obiteljsku pivarsku tradiciju

Vođenje pivovare preuzela su četiri sina, Ivan, Nikola, Petar i Luka Nauković, koji nakon roditelja nastavljaju s pivarskom tradicijom, a mogu se pohvaliti i impresivnim brojkama. Naime, u pivnicama i pivovari zapošljavaju 96 djelatnika, a do ove godine skuhalo se više od 25 milijuna litara piva i oko 90 različitih vrsta piva.

Pri tome se koriste tradicionalni načini kuhanja piva, kao što je dekokcija, čime se postiže punina okusa, kakvu nije moguće dobiti modernim, jednostavnijim i bržim načinom kuhanja piva.

Od tada pa do danas, Medvedgrad je postao sinonim za kvalitetu, autentičnost i čuvanje starih pivarskih zakona koji govore o čistoći piva. Osim po izvanrednim pivama, Medvedgrad se ističe i po društvenoj odgovornosti. Njihova ESG strategija (Environmental, Social and Corporate) formalizirat će dugogodišnje napore odgovornog poslovanja.

Svojim humanitarnim inicijativama Zeko je reko i Sretno dijete pokušavaju ovaj svijet učiniti barem malo boljim mjestom i pomoći najranjivijim skupinama društva – djeci i životinjama. 

Stare zagrebačke legende na etiketama

Posebnost Pivovare Medvedgrad je oživljavanje starih zagrebačkih legendi kroz nazive piva te ilustracije na etiketama. Zato će tijekom ove jubilarne godine ispričati priču o Medvedgradu kroz 5 novih piva.

Potražimo li u domaćem pivskom svijetu sinonim za kreativnost definitivno ga možemo pronaći u Pivovari Medvedgrad, jer osim što je dvije godine za redom proglašena najboljom pivovarom u Hrvatskoj (2014. i 2015. godine, proglasio Ratebeer), dobila je nagradu i za dizajn svojih etiketa (CROPACK 2017. godina).

ja sam stvarno... Pivovara Medvedgrad predstavlja humanitarno pivo Sretno dijete

"Ponosan sam na obitelj i sve djelatnike koji su pridonijeli da Pivovara Medvedgrad postane najznačajnija craft pivovara na hrvatskom tržištu. Sada nas veseli i motivira sve ono što nas čeka u idućih trideset godina.

Put uspjeha ovisi o prilagodbi promjenama koje donosi vrijeme, no i beskompromisnoj primjeni utabanih pravila. Zato ćemo beskompromisno nastaviti proizvoditi fine i pitke lagere na tradicionalan način, ali uz korištenje moderne tehnologije", dodao je Ivan Nauković, član Uprave i direktor marketinga i prodaje.

Medvedgrad poziva na Brundanje

Za Medvedgrad nije samo važno što se nalazi u čaši, već i izvan nje. Ovogodišnji planovi za proslavu velikog jubileja uključuju mnoge događaje, popuste, pivske premijere te dvodnevni Craft, Rock & Street food festival, Brundanje, koji će okupiti najveća imena hrvatske rock scene te tako dostojno proslaviti trideset godina rada i postojanja.

Dok se Medvedgrad s ponosom prisjeća svoje prošlosti, gleda prema budućnosti s istim entuzijazmom i predanošću. Njihov primat na craft sceni ne samo da potvrđuje izvrsnost, već i obećava svijetlu i ukusnu budućnost za sve zaljubljenike u pivsku tekućinu i kulturu te će i dalje nastaviti širiti svoj utjecaj i osvajati srca pivskih znalaca širom regije, a i šire.

I, kakvi su Gavran i Strossmayer? Nama sjajni!

Na ovom veselom pivarskom rođendanu imali smo priliku kušati i dva nova piva iz Medvedgrada. Prvi je bio Strossmayer, belgian dark strong ale sa 9,7% alkohola. Pivo je jako, kompleksno, slatkasto, s aromama suhog voća te šljive. 

Kušali smo i drugo pivo - Gavran, russian imperial stout, sa čak 10,5% alkohola. Riječ je o izuzetno gustom i tamnom te jakom pivu, vrlo aromatičnom, u kojem prevladavaju arome tamne čokolade, slada i kave. 

Posjeti Gastro.hr