Špajza 21. ožujka 2024.

Pivovara Medvedgrad proslavila 30. rođendan uz novo pivo i bučnu svirku

Pivovara Medvedgrad 30. rođendan
30. rođendan Pivovare Medvedgrad nije propustio niti Domagoj Jakopović Ribafish
foto: Samir Cerić Kovačević
Pivovara Medvedgrad proslavila je prva tri desetljeća inovacije, tradicije i finih lagera

Veselo, opušteno i uz puno, puno odlično piva.... tako je izgledalo jučerašnje slavlje u našoj najpoznatijoj craft pivovari - Pivovari Medvedgrad koja je obilježila 30 godina rada u prisutnosti mnogobrojnih partnera, suradnika, djelatnika i novinara.

Nakon razgledavanja pivovare, Ivan Nauković je predstavio novi vizualni identitet najstarijeg piva Zlatni medvjed. Uz odličnu, nenajavljenu svirku Savršenih Marginalaca najavljeno je i dvodnevno Brundanje, a food blogerica Marina Obradović pripremila je dva deserta s novim Medvedgradovim specijalnim pivima Gavran i Strossmayer.

Pivovara Medvedgrad 30. rođendan | Author: Samir Cerić Kovačević Ivan, Nikola, Petar i Luka Nauković foto: Samir Cerić Kovačević Pivovara Medvedgrad 30. rođendan | Author: Samir Cerić Kovačević 30. rođendan Pivovare Medvedgrad foto: Samir Cerić Kovačević

Prije 30 godina niknula je mala pivovara i pivnica

Pivovara Medvedgrad obiteljska je, najstarija i najveća obiteljska pivovara u Hrvatskoj, koja slavi tri desetljeća neprekinutog uspjeha na craft pivarskoj sceni.

Prije 30 godina na uglu Savske i Vukovarske ulice u Zagrebu osvanulo je neobično mjesto s visokim bakrenim tankovima - bila je to mini pivovara i Pivnica Medvedgrad, koja je promijenila način na koji se na ovim prostorima doživljavalo pivo i time udarila temelje današnjeg craft pivarstva.

medvedgrad pive Možda vas zanima... Sve hrvatske pivovare 11: Pivovara Medvedgrad Kolumne

Doista je bio pravi podvig izboriti se za vodeće mjesto na pivskoj sceni i zadržati ga zahvaljujući visokoj kvaliteti piva i mudrom vođenju. No, tu je još jedan slavljenik - glavno pivo pivovare, svijetli lager Zlatni medvjed, također slavi 30. rođendan pa je ovom prigodom predstavljen i njegov redizajn. 

4 brata Nauković nastavljaju obiteljsku pivarsku tradiciju

Vođenje pivovare preuzela su četiri sina, Ivan, Nikola, Petar i Luka Nauković, koji nakon roditelja nastavljaju s pivarskom tradicijom, a mogu se pohvaliti i impresivnim brojkama. Naime, u pivnicama i pivovari zapošljavaju 96 djelatnika, a do ove godine skuhalo se više od 25 milijuna litara piva i oko 90 različitih vrsta piva.

Pivovara Medvedgrad 30. rođendan | Author: Samir Cerić Kovačević 30. rođendan Pivovare Medvedgrad - novi vizualni identiten lagera Zlatni medvjed foto: Samir Cerić Kovačević

Pri tome se koriste tradicionalni načini kuhanja piva, kao što je dekokcija, čime se postiže punina okusa, kakvu nije moguće dobiti modernim, jednostavnijim i bržim načinom kuhanja piva.

Od tada pa do danas, Medvedgrad je postao sinonim za kvalitetu, autentičnost i čuvanje starih pivarskih zakona koji govore o čistoći piva. Osim po izvanrednim pivama, Medvedgrad se ističe i po društvenoj odgovornosti. Njihova ESG strategija (Environmental, Social and Corporate) formalizirat će dugogodišnje napore odgovornog poslovanja.

Svojim humanitarnim inicijativama Zeko je reko i Sretno dijete pokušavaju ovaj svijet učiniti barem malo boljim mjestom i pomoći najranjivijim skupinama društva – djeci i životinjama. 

Pivovara Medvedgrad 30. rođendan | Author: Samir Cerić Kovačević 30. rođendan Pivovare Medvedgrad foto: Samir Cerić Kovačević

Stare zagrebačke legende na etiketama

Posebnost Pivovare Medvedgrad je oživljavanje starih zagrebačkih legendi kroz nazive piva te ilustracije na etiketama. Zato će tijekom ove jubilarne godine ispričati priču o Medvedgradu kroz 5 novih piva.

Potražimo li u domaćem pivskom svijetu sinonim za kreativnost definitivno ga možemo pronaći u Pivovari Medvedgrad, jer osim što je dvije godine za redom proglašena najboljom pivovarom u Hrvatskoj (2014. i 2015. godine, proglasio Ratebeer), dobila je nagradu i za dizajn svojih etiketa (CROPACK 2017. godina).

Možda vas zanima... Pivovara Medvedgrad predstavlja humanitarno pivo Sretno dijete Špajza

"Ponosan sam na obitelj i sve djelatnike koji su pridonijeli da Pivovara Medvedgrad postane najznačajnija craft pivovara na hrvatskom tržištu. Sada nas veseli i motivira sve ono što nas čeka u idućih trideset godina.

Put uspjeha ovisi o prilagodbi promjenama koje donosi vrijeme, no i beskompromisnoj primjeni utabanih pravila. Zato ćemo beskompromisno nastaviti proizvoditi fine i pitke lagere na tradicionalan način, ali uz korištenje moderne tehnologije", dodao je Ivan Nauković, član Uprave i direktor marketinga i prodaje.

Pivovara Medvedgrad 30. rođendan | Author: Samir Cerić Kovačević 30. rođendan Pivovare Medvedgrad foto: Samir Cerić Kovačević

Medvedgrad poziva na Brundanje

Za Medvedgrad nije samo važno što se nalazi u čaši, već i izvan nje. Ovogodišnji planovi za proslavu velikog jubileja uključuju mnoge događaje, popuste, pivske premijere te dvodnevni Craft, Rock & Street food festival, Brundanje, koji će okupiti najveća imena hrvatske rock scene te tako dostojno proslaviti trideset godina rada i postojanja.

Dok se Medvedgrad s ponosom prisjeća svoje prošlosti, gleda prema budućnosti s istim entuzijazmom i predanošću. Njihov primat na craft sceni ne samo da potvrđuje izvrsnost, već i obećava svijetlu i ukusnu budućnost za sve zaljubljenike u pivsku tekućinu i kulturu te će i dalje nastaviti širiti svoj utjecaj i osvajati srca pivskih znalaca širom regije, a i šire.

Pivovara Medvedgrad 30. rođendan | Author: Samir Cerić Kovačević 30. rođendan Pivovare Medvedgrad foto: Samir Cerić Kovačević

I, kakvi su Gavran i Strossmayer? Nama sjajni!

Na ovom veselom pivarskom rođendanu imali smo priliku kušati i dva nova piva iz Medvedgrada. Prvi je bio Strossmayer, belgian dark strong ale sa 9,7% alkohola. Pivo je jako, kompleksno, slatkasto, s aromama suhog voća te šljive. 

Kušali smo i drugo pivo - Gavran, russian imperial stout, sa čak 10,5% alkohola. Riječ je o izuzetno gustom i tamnom te jakom pivu, vrlo aromatičnom, u kojem prevladavaju arome tamne čokolade, slada i kave. 

Pivovara Medvedgrad 30. rođendan | Author: Samir Cerić Kovačević 30. rođendan Pivovare Medvedgrad foto: Samir Cerić Kovačević Pivovara Medvedgrad 30. rođendan | Author: Samir Cerić Kovačević 30. rođendan Pivovare Medvedgrad foto: Samir Cerić Kovačević

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.