Pod mirnim krovom

Restoran Pod mirnim krovom svojevrsna je zagrebačka institucija, jer postoji već dugi, dugi niz godina. Nalazi se blizu Kvaternikovog trga, u mirnoj Fijanovoj ulici, takoreći u obiteljskom okruženju. Iskreno, otići u taj restoran teško da bi nam palo na pamet da ih nismo zamijetili na popisu restorana koji su se uključili u akciju Tjedan restorana.
Vidi originalni članak

Pregledavajući jelovnike, za oko nam je zapeo njihov "janjeći meni", što je u moru jelovnika koji nemaju puno veze sa sezonom u kojoj se nalazimo, bilo pravo osvježenje. Prostor restorana povelik je, prostran i prozračan, bez obzira što je uređen u starinskom stilu: drveni stolovi - crveno bijeli stolnjaci - cigleni zidovi. Atmosfera na sreću, ne odaje onaj „zapeli smo u vremenu“ moment nego djeluje kao dobra kombinacija starog i novog. Posebno su simpatični konobari, koji su sa svojim prslucima i leptir mašnama, ali i manirima sasvim old school.

U nedjelju popodne veliki je prostor bio ugodno popunjen gostima. Odabrali smo jelovnik koji se sastojao od juhe od graška s čipsom od pancete i žličnjakom od domaćeg sira, janjećih medaljona u timijanu i vrhnju s popečcima palente te torte od sira s galantinom od maline. Juha je bila izvrsna, prava esencija graška, koja je djelovala kao da je jedini dodani začin bio papar, što pozdravljamo. Janjeći medaljoni posluženi su s domaćim njokima, i iako smo se pitali zašto je umak morao biti pripremljen s vrhnjem, nismo se imali pravo žaliti, znali smo što naručujemo. Od četiri komada medaljona, dva su bila savršeno mekana, jedan je bio žilav, a četvrti presušen, iako ukusan. Torta od sira ne bi se trebala tako zvati jer sira vidjela nije. Bio je to jedan pristojan parfe s preljevom od malina, nikako torta od sira.

Iako je ručak bio polovičnog uspjeha, vjerujemo da ćemo svratiti još koji put da probamo pečenu janjetinu, po kojoj je ovo mjesto, uostalom, i najpoznatije. Ne razumijemo čemu megalomanski jelovnik po špranci „od bečkog do lignje“. Moderniziranje u smislu skraćivanja liste jela i fokusiranje na mesna jela i primjerice, jela od janjetine publika bi znala cijeniti, dok bi se u kuhinji mogli posvetiti usavršavanju tehnika. Bilo bi zaista šteta da mjesto koje je zadržalo određeni nostalgični šarm prošlosti ne odradi onaj ipak nužni dio modernizacije – na jelovniku.

Vrsta: gostionica specijalizirana za janjetinu i tradicionalna mesna jela
Adresa: Fijanova 7 , Zagreb
Telefon: (01) 2323155
Radno vrijeme: pon-ned, 10-24
Kapacitet: 200 unutra, 50 vani

Posjeti Gastro.hr