Špajza 12. ožujka 2013.

Pod mirnim krovom

pod mirnim krovom.jpg
gastro postao gastro.24sata.hr
Restoran Pod mirnim krovom svojevrsna je zagrebačka institucija, jer postoji već dugi, dugi niz godina. Nalazi se blizu Kvaternikovog trga, u mirnoj Fijanovoj ulici, takoreći u obiteljskom okruženju. Iskreno, otići u taj restoran teško da bi nam palo na pamet da ih nismo zamijetili na popisu restorana koji su se uključili u akciju Tjedan restorana.

Pregledavajući jelovnike, za oko nam je zapeo njihov "janjeći meni", što je u moru jelovnika koji nemaju puno veze sa sezonom u kojoj se nalazimo, bilo pravo osvježenje. Prostor restorana povelik je, prostran i prozračan, bez obzira što je uređen u starinskom stilu: drveni stolovi - crveno bijeli stolnjaci - cigleni zidovi. Atmosfera na sreću, ne odaje onaj „zapeli smo u vremenu“ moment nego djeluje kao dobra kombinacija starog i novog. Posebno su simpatični konobari, koji su sa svojim prslucima i leptir mašnama, ali i manirima sasvim old school.

U nedjelju popodne veliki je prostor bio ugodno popunjen gostima. Odabrali smo jelovnik koji se sastojao od juhe od graška s čipsom od pancete i žličnjakom od domaćeg sira, janjećih medaljona u timijanu i vrhnju s popečcima palente te torte od sira s galantinom od maline. Juha je bila izvrsna, prava esencija graška, koja je djelovala kao da je jedini dodani začin bio papar, što pozdravljamo. Janjeći medaljoni posluženi su s domaćim njokima, i iako smo se pitali zašto je umak morao biti pripremljen s vrhnjem, nismo se imali pravo žaliti, znali smo što naručujemo. Od četiri komada medaljona, dva su bila savršeno mekana, jedan je bio žilav, a četvrti presušen, iako ukusan. Torta od sira ne bi se trebala tako zvati jer sira vidjela nije. Bio je to jedan pristojan parfe s preljevom od malina, nikako torta od sira.

Iako je ručak bio polovičnog uspjeha, vjerujemo da ćemo svratiti još koji put da probamo pečenu janjetinu, po kojoj je ovo mjesto, uostalom, i najpoznatije. Ne razumijemo čemu megalomanski jelovnik po špranci „od bečkog do lignje“. Moderniziranje u smislu skraćivanja liste jela i fokusiranje na mesna jela i primjerice, jela od janjetine publika bi znala cijeniti, dok bi se u kuhinji mogli posvetiti usavršavanju tehnika. Bilo bi zaista šteta da mjesto koje je zadržalo određeni nostalgični šarm prošlosti ne odradi onaj ipak nužni dio modernizacije – na jelovniku.

Vrsta: gostionica specijalizirana za janjetinu i tradicionalna mesna jela
Adresa: Fijanova 7 , Zagreb
Telefon: (01) 2323155
Radno vrijeme: pon-ned, 10-24
Kapacitet: 200 unutra, 50 vani

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.