Ramstek s pireom od mrkve po receptu iz Terbotza

Hrvoje Serdar
Silvija Horak, chefica međimurskog restorana Terbotz, podijelila je s nama recept za odličan nedjeljni ručak!
Vidi originalni članak

Terbotz je sagrađen na temeljima 200 godina stare kurije u Železnoj Gori, a s njegove se terase širi pogled na međimurske brege i plodne vinograde. Lokacija svakako doprinosi ugođaju, ali u fokusu je ipak tradicionalna hrana po kojoj je restoran prepoznatljiv.

Za uspjeh, koji je potvrđen i uvrštenjem u vodič Gault&Millau, zaslužni su chefica Silvija Horak i vlasnici, obitelj Jakopić. „U ponudi imamo isključivo međimurska vina, namirnice nabavljamo u krugu 15 kilometara oko nas i maksimalno držimo do prirode. Sve ono što je jestivo u prirodi to je kod nas u ponudi restorana, a tjesteninu, deserte, kruh, priloge, sladolede i slično radimo sami, ručno. Imamo svoja tri velika vrta gdje uzgajamo povrće i iz kojih radimo zimnicu za potrebe restorana, a sretni smo što naš domaći rad prepoznaju i naši gosti i struka“, ističe Branimir Jakopić.

Tih su se čvrsto utvrđenih principa držali i pri formiranju ljetnog menija, koji je nešto laganiji no obično. Odmakli su se od jela s umacima, a temelj su povrće iz vrta i gljive. Na meniju su, između ostalog, jastučići s plućicama, smuđ s hrskavom koricom od graška i peršina te ramstek s pireom od mrkve i vrganjima. Uvijek su dostupni i njihovi slatki klasici – štrukli, gibanica i domaći sladoledi. 

Chefica Horak, koja nosi titulu "Chef tradicijske kuhinje 2020" po izboru Gault&Millau, podijelila je s nama i recept za ramstek. 


Sastojci za četiri osobe:

  • 4 ramsteka (od približno 250 g)
  • Sol, grubo mljeveni papar
  • 400 g vrganja
  • Mladi luk

Za pire od mrkve:

  • 500 g mrkve
  • Voda, sol
  • 50 g maslaca
  • 4 žlice slatkog vrhnja

Priprema:

  1. Ramstek oblikovati, prebrisati da bude suh. Steak popapriti i posoliti te ga peći na vrlo vrućoj
  2. tavi po jednu minutu sa svake strane. Potom ga staviti ga u pećnicu  zagrijanu na 200 stupnjeva na četiri do pet minuta.
  3. Na masnoći od mesa pirjati sjeckani luk, dodati vrganje, posoliti i popapriti te pirjati oko pet
  4. minuta. 
  5. Ramstek servirati uz vrganje i pire od mlade mrkve.

Dobar tek!

Posjeti Gastro.hr