'Rižoto' od cvjetače – ne kuha se, a osvaja uz mirisni kremasti umak i salatu

Neva Zganec/PIXSELL Tina Uglješić, autorica bloga Zelenarium
U kategoriji Zdrava i vege hrana finalistica našeg izbora za Gastro zvijezdu je i Tina Uglješić sa svojim blogom Zelenarium, na kojem priprema isključivo sirovu hranu.
Vidi originalni članak

Ljubitelji sirove hrane dobro znaju da je Zelenarium jedna od najčešće posjećenih stranica na kojoj će pronaći maštovite i nadasve ukusne zdrave recepte. Tina sa svojim receptima pravi je dokaz kako sirova prehrana nije niti dosadna, niti neukusna, niti komplicirana, a za nju možete glasati ovdje.

U finalu izbora za Gastro zvijezdu Tina nam je pripremila 'rižoto' od cvjetače koji se ne kuha a savršeno ide uz kremasti umak i salatu pa smo sigurni da ga jedva čekate isprobati.

No, prije nego počneš s pripremom potrebno je 2 sata ranije staviti namakati indijske oraščiće. Iznimno, ako nemaš vremena, možeš ih namakati 30-ak minuta, ali ih je puno lakše miksati kad su namočeni duže. Za pripremu ovog jela potrebni su ti multipraktik i blender. A prije konzumacije, izvadi rižoto barem na 30 minuta na sobnu temperaturu.

'Rižoto' od cvjetače s kremastim umakom i salatom

Sastojci (za 2 osobe):

Za rižoto:

  • 400 g vrhova cvjetače
  • 40 g bučinih sjemenki
  • 40 g oljuštenih sjemenki konoplje
  • 1 režanj češnjaka (ili 1/4 žličice sušenog)
  • 1/3 žličice sušenog ružmarina
  • 1/4 žličice svježe mljevenog papra
  • 1/4 žličice kajenske paprike
  • 4 žlice prehrambenog kvasca (PAZI! ne pekarskog kvasca)
  • 1 mladi luk (nasjeckan)
  • 1 šalica odmrznutog graška

Za umak:

  • 150 g indijskih oraščića (namočiti u vodi 2 sata pa isprati i procijediti)
  • 100 ml vode
  • 3 datulje
  • 3 žličice limunovog soka
  • 1 režanj češnjaka
  • 1/4 žličice svježe mljevenog papra
  • 1/3 žličice soli
  • 1/2 žličice kurkume

Za prilog:  

  • omiljena zelena salata po tvom izboru (rikola, kristalka, radič...)

Priprema:

  1. Cvjetaču pripremi tako da odvojiš vrhove.
  2. Vrhove cvjetače ubaci u multipraktik i miksaj u kratkim ciklusima od 1 - 2 sekunde na pulse 15 - 20 puta, dok ne dobiješ oblik riže.
  3. Prebaci 'rižu' od cvjetače u zdjelu.
  4. Bučine sjemenke, sjemenke konoplje, češnjak, ružmarin, papar, kajensku papriku i prehrambeni kvasac izmiksaj u multipraktiku (ili sjeckalici ili mlincu za kavu), dok ne dobiješ teksturu poput brašna.
  5. Dodaj ovaj miks cvjetači i promiješaj.
  6. Dodaj i nasjeckani mladi luk i odmrznuti grašak pa promiješaj.
  7. Sve sastojke za umak izmiksaj u blenderu dok ne dobiješ glatku teksturu. Ako je potrebno, dodaj još malo vode, ali ne smije biti previše tekuće.
  8. Umiješaj umak u 'rižoto'. Serviraj 'rižoto' na tanjur.
  9. Kao prilog, posluži i salatu, začinjenu na način koji voliš.

Posjeti Gastro.hr