Špajza Gastro zvijezda 29. studenoga 2022.

'Rižoto' od cvjetače – ne kuha se, a osvaja uz mirisni kremasti umak i salatu

Tina Uglješić, autorica bloga Zelenarium foto: Neva Zganec/PIXSELL
gastro postao gastro.24sata.hr
U kategoriji Zdrava i vege hrana finalistica našeg izbora za Gastro zvijezdu je i Tina Uglješić sa svojim blogom Zelenarium, na kojem priprema isključivo sirovu hranu.

Ljubitelji sirove hrane dobro znaju da je Zelenarium jedna od najčešće posjećenih stranica na kojoj će pronaći maštovite i nadasve ukusne zdrave recepte. Tina sa svojim receptima pravi je dokaz kako sirova prehrana nije niti dosadna, niti neukusna, niti komplicirana, a za nju možete glasati ovdje.

U finalu izbora za Gastro zvijezdu Tina nam je pripremila 'rižoto' od cvjetače koji se ne kuha a savršeno ide uz kremasti umak i salatu pa smo sigurni da ga jedva čekate isprobati.

 | Author: Neva Zganec/PIXSELL foto: Neva Zganec/PIXSELL

No, prije nego počneš s pripremom potrebno je 2 sata ranije staviti namakati indijske oraščiće. Iznimno, ako nemaš vremena, možeš ih namakati 30-ak minuta, ali ih je puno lakše miksati kad su namočeni duže. Za pripremu ovog jela potrebni su ti multipraktik i blender. A prije konzumacije, izvadi rižoto barem na 30 minuta na sobnu temperaturu.

 | Author: Neva Zganec/PIXSELL foto: Neva Zganec/PIXSELL

'Rižoto' od cvjetače s kremastim umakom i salatom

Sastojci (za 2 osobe):

Za rižoto:

  • 400 g vrhova cvjetače
  • 40 g bučinih sjemenki
  • 40 g oljuštenih sjemenki konoplje
  • 1 režanj češnjaka (ili 1/4 žličice sušenog)
  • 1/3 žličice sušenog ružmarina
  • 1/4 žličice svježe mljevenog papra
  • 1/4 žličice kajenske paprike
  • 4 žlice prehrambenog kvasca (PAZI! ne pekarskog kvasca)
  • 1 mladi luk (nasjeckan)
  • 1 šalica odmrznutog graška

 | Author: Neva Zganec/PIXSELL foto: Neva Zganec/PIXSELL

Za umak:

  • 150 g indijskih oraščića (namočiti u vodi 2 sata pa isprati i procijediti)
  • 100 ml vode
  • 3 datulje
  • 3 žličice limunovog soka
  • 1 režanj češnjaka
  • 1/4 žličice svježe mljevenog papra
  • 1/3 žličice soli
  • 1/2 žličice kurkume

Za prilog:  

  • omiljena zelena salata po tvom izboru (rikola, kristalka, radič...)

 | Author: Neva Zganec/PIXSELL foto: Neva Zganec/PIXSELL

Priprema:

  1. Cvjetaču pripremi tako da odvojiš vrhove.
  2. Vrhove cvjetače ubaci u multipraktik i miksaj u kratkim ciklusima od 1 - 2 sekunde na pulse 15 - 20 puta, dok ne dobiješ oblik riže.
  3. Prebaci 'rižu' od cvjetače u zdjelu.
  4. Bučine sjemenke, sjemenke konoplje, češnjak, ružmarin, papar, kajensku papriku i prehrambeni kvasac izmiksaj u multipraktiku (ili sjeckalici ili mlincu za kavu), dok ne dobiješ teksturu poput brašna.
  5. Dodaj ovaj miks cvjetači i promiješaj.
  6. Dodaj i nasjeckani mladi luk i odmrznuti grašak pa promiješaj.
  7. Sve sastojke za umak izmiksaj u blenderu dok ne dobiješ glatku teksturu. Ako je potrebno, dodaj još malo vode, ali ne smije biti previše tekuće.
  8. Umiješaj umak u 'rižoto'. Serviraj 'rižoto' na tanjur.
  9. Kao prilog, posluži i salatu, začinjenu na način koji voliš.

 | Author: Neva Zganec/PIXSELL foto: Neva Zganec/PIXSELL

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.