Ljubitelji sirove hrane dobro znaju da je Zelenarium jedna od najčešće posjećenih stranica na kojoj će pronaći maštovite i nadasve ukusne zdrave recepte. Tina sa svojim receptima pravi je dokaz kako sirova prehrana nije niti dosadna, niti neukusna, niti komplicirana, a za nju možete glasati ovdje.
U finalu izbora za Gastro zvijezdu Tina nam je pripremila 'rižoto' od cvjetače koji se ne kuha a savršeno ide uz kremasti umak i salatu pa smo sigurni da ga jedva čekate isprobati.
No, prije nego počneš s pripremom potrebno je 2 sata ranije staviti namakati indijske oraščiće. Iznimno, ako nemaš vremena, možeš ih namakati 30-ak minuta, ali ih je puno lakše miksati kad su namočeni duže. Za pripremu ovog jela potrebni su ti multipraktik i blender. A prije konzumacije, izvadi rižoto barem na 30 minuta na sobnu temperaturu.
'Rižoto' od cvjetače s kremastim umakom i salatom
Sastojci (za 2 osobe):
Za rižoto:
- 400 g vrhova cvjetače
- 40 g bučinih sjemenki
- 40 g oljuštenih sjemenki konoplje
- 1 režanj češnjaka (ili 1/4 žličice sušenog)
- 1/3 žličice sušenog ružmarina
- 1/4 žličice svježe mljevenog papra
- 1/4 žličice kajenske paprike
- 4 žlice prehrambenog kvasca (PAZI! ne pekarskog kvasca)
- 1 mladi luk (nasjeckan)
- 1 šalica odmrznutog graška
Za umak:
- 150 g indijskih oraščića (namočiti u vodi 2 sata pa isprati i procijediti)
- 100 ml vode
- 3 datulje
- 3 žličice limunovog soka
- 1 režanj češnjaka
- 1/4 žličice svježe mljevenog papra
- 1/3 žličice soli
- 1/2 žličice kurkume
Za prilog:
- omiljena zelena salata po tvom izboru (rikola, kristalka, radič...)
Priprema:
- Cvjetaču pripremi tako da odvojiš vrhove.
- Vrhove cvjetače ubaci u multipraktik i miksaj u kratkim ciklusima od 1 - 2 sekunde na pulse 15 - 20 puta, dok ne dobiješ oblik riže.
- Prebaci 'rižu' od cvjetače u zdjelu.
- Bučine sjemenke, sjemenke konoplje, češnjak, ružmarin, papar, kajensku papriku i prehrambeni kvasac izmiksaj u multipraktiku (ili sjeckalici ili mlincu za kavu), dok ne dobiješ teksturu poput brašna.
- Dodaj ovaj miks cvjetači i promiješaj.
- Dodaj i nasjeckani mladi luk i odmrznuti grašak pa promiješaj.
- Sve sastojke za umak izmiksaj u blenderu dok ne dobiješ glatku teksturu. Ako je potrebno, dodaj još malo vode, ali ne smije biti previše tekuće.
- Umiješaj umak u 'rižoto'. Serviraj 'rižoto' na tanjur.
- Kao prilog, posluži i salatu, začinjenu na način koji voliš.