Šareni quinoa bowl s tofuom izgledat će sjajno na svakom stolu

Slavko Midžor/PIXSELL Katarina Đozović, autorica bloga Home Kate
Finalistica izbora za Gastro zvijezdu u kategoriji Zdrava i vegetarijanska hrana je i Katarina Đozović sa svojim blogom Home Kate
Vidi originalni članak

Katarina Đozović i njezin blog Home Kate te Instagram profil kate_homecooking prva je adresa za inspiraciju svih koji vole zdrave i vegetarijanske zalogaje a njezini su joj pratitelji osigurali mjesto u finalu kategorije Zdrava prehrana u izboru za Gastro zvijezdu. Za finale je pripremila Šareni quinoa bowl s tofuom koji karakterizira obilje boja, ali i okusa pa za njega možete glasati ovdje.

Naime, Katarina nam je otkrila kako je quinoa jednostavna i multifunkcionalna pseudo žitarica, gluten free, jako bogata proteinima i vlaknima - nutrijentima koji su važni za dugotrajan osjećaj sitosti. Povoljno djeluje i na probavni sustav. Odličan je izvor folata, magnezija, cinka i željeza, a izvrsna je i kada se skuha dan unaprijed - pa time olakšava pripremu obroka. 

Savjetuje da ju prije konzumacije namočiš 4 - 6 sati radi lakše probavljivosti, kao i kod većine žitarica. Za kvinoju je specifično da ju treba dobro isprati kako biste se izvukla njena gorčina. Nakon namakanja poželjno ju je isprati u 2 do 3 promjene vode. Kuhaj u omjeru 1:2 (kvinoja:voda) 15 - 20 minuta na srednjoj vatri uz dodatak prstohvata soli. Trebala bi upiti svu vodu, biti rahla i s postojanom teksturom. Svakako provjeri nekoliko puta tijekom kuhanja da se ne prekuha.

Šareni quinoa bowl s tofuom

Sastojci:

  • 200 g quinoe
  • 1 tofu
  • 1 brokula
  • 1 mrkva
  • 2 - 3 žlice tapioke ili gustina
  • 1/3 žličice kajenskog papra ili chilija
  • 1/2 limuna
  • maslinovo ulje
  • sezam
  • soja umak ili tamari (GF varijanta)
  • 1 sitno sjeckani češnjak ili prstohvat suhog
  • malo naribanog svježeg đumbira (cca prstohvat)
  • mladi luk

Za kikiriki umak:

  • 2 žlice kikiriki maslaca
  • 1-2 žlice soja umaka ili tamari umaka (za GF varijantu)
  • 1/2 izribanog češnjaka ili manji prstohvat suhog
  • malo naribanog svježeg đumbira (cca 1/3 žličice)
  • par žlica vode da dobijete konzistenciju umaka
  • chili (opcionalno)

Priprema:

  1. Skuhaj quinou. Začini s malo soli i maslinovog ulja.
  2. Skuhaj cvjetove 1 brokule u slanoj kipućoj vodi par minuta. Pazi da se ne prekuhaju. Procijedi. 
  3. Tostiraj sezam na suhoj tavi 2-3 minute pazeći da ne zagori. 
  4. Mrkvu strugačem izreži na tanke trakice. 
  5. Pomiješaj dobro sve sastojke za kikiriki umak te po potrebi dodaj još malo tekućine dok ne dobiješ konzistenciju umaka.
  6. Tofu dobro 'ocijedi' od viška tekućine tako da ga dobro zamotaš kuhinjskim ubrusima i staviš na njega neki teret ili težu posudu. Kad je tofu ocijeđen, izreži ga na kriške koje trebaš prepoloviti na trokute. Tofu trokutiće uvaljaj u mješavinu tapioke i kajenskog papra te peci na maslinovom (ili sezamovom) ulju u zagrijanoj tavi. 
  7. Kada se tofu trokutići zarumene, okreni ih na drugu stranu. Pred kraj pečenja, na srednjoj vatri, dodaj malo češnjaka i đumbira te podlij s malo soja umaka kako bi se trokutići karamelizirali. Kada se tekućina reducira, ugasi vatru i posluži.
  8. Kada pripremiš sve sastojke, slaži ih u zdjelice redom: quinoa, brokula, tofu, trakice mrkve. Obilato začini s maslinovim uljem i sokom od pola limuna. Posluži uz kikiriki umak i pospi mladim lukom.
Posjeti Gastro.hr