Katarina Đozović i njezin blog Home Kate te Instagram profil kate_homecooking prva je adresa za inspiraciju svih koji vole zdrave i vegetarijanske zalogaje a njezini su joj pratitelji osigurali mjesto u finalu kategorije Zdrava prehrana u izboru za Gastro zvijezdu. Za finale je pripremila Šareni quinoa bowl s tofuom koji karakterizira obilje boja, ali i okusa pa za njega možete glasati ovdje.
Naime, Katarina nam je otkrila kako je quinoa jednostavna i multifunkcionalna pseudo žitarica, gluten free, jako bogata proteinima i vlaknima - nutrijentima koji su važni za dugotrajan osjećaj sitosti. Povoljno djeluje i na probavni sustav. Odličan je izvor folata, magnezija, cinka i željeza, a izvrsna je i kada se skuha dan unaprijed - pa time olakšava pripremu obroka.
Savjetuje da ju prije konzumacije namočiš 4 - 6 sati radi lakše probavljivosti, kao i kod većine žitarica. Za kvinoju je specifično da ju treba dobro isprati kako biste se izvukla njena gorčina. Nakon namakanja poželjno ju je isprati u 2 do 3 promjene vode. Kuhaj u omjeru 1:2 (kvinoja:voda) 15 - 20 minuta na srednjoj vatri uz dodatak prstohvata soli. Trebala bi upiti svu vodu, biti rahla i s postojanom teksturom. Svakako provjeri nekoliko puta tijekom kuhanja da se ne prekuha.
Šareni quinoa bowl s tofuom
Sastojci:
- 200 g quinoe
- 1 tofu
- 1 brokula
- 1 mrkva
- 2 - 3 žlice tapioke ili gustina
- 1/3 žličice kajenskog papra ili chilija
- 1/2 limuna
- maslinovo ulje
- sezam
- soja umak ili tamari (GF varijanta)
- 1 sitno sjeckani češnjak ili prstohvat suhog
- malo naribanog svježeg đumbira (cca prstohvat)
- mladi luk
Za kikiriki umak:
- 2 žlice kikiriki maslaca
- 1-2 žlice soja umaka ili tamari umaka (za GF varijantu)
- 1/2 izribanog češnjaka ili manji prstohvat suhog
- malo naribanog svježeg đumbira (cca 1/3 žličice)
- par žlica vode da dobijete konzistenciju umaka
- chili (opcionalno)
Priprema:
- Skuhaj quinou. Začini s malo soli i maslinovog ulja.
- Skuhaj cvjetove 1 brokule u slanoj kipućoj vodi par minuta. Pazi da se ne prekuhaju. Procijedi.
- Tostiraj sezam na suhoj tavi 2-3 minute pazeći da ne zagori.
- Mrkvu strugačem izreži na tanke trakice.
- Pomiješaj dobro sve sastojke za kikiriki umak te po potrebi dodaj još malo tekućine dok ne dobiješ konzistenciju umaka.
- Tofu dobro 'ocijedi' od viška tekućine tako da ga dobro zamotaš kuhinjskim ubrusima i staviš na njega neki teret ili težu posudu. Kad je tofu ocijeđen, izreži ga na kriške koje trebaš prepoloviti na trokute. Tofu trokutiće uvaljaj u mješavinu tapioke i kajenskog papra te peci na maslinovom (ili sezamovom) ulju u zagrijanoj tavi.
- Kada se tofu trokutići zarumene, okreni ih na drugu stranu. Pred kraj pečenja, na srednjoj vatri, dodaj malo češnjaka i đumbira te podlij s malo soja umaka kako bi se trokutići karamelizirali. Kada se tekućina reducira, ugasi vatru i posluži.
- Kada pripremiš sve sastojke, slaži ih u zdjelice redom: quinoa, brokula, tofu, trakice mrkve. Obilato začini s maslinovim uljem i sokom od pola limuna. Posluži uz kikiriki umak i pospi mladim lukom.