Savršen spoj: Mate Janković i vina Batič!

Marijana Zlomislić, Antonija Čegec
Slovenska vinska kuća Batič sinoć je u Bistro & Wine baru Pod Zidom predstavila svoja vina uz izvrsnu hranu koju je pripremao gostujući chef Mate Janković.
Vidi originalni članak

Želite li se ikada upoznati s biodinamičkim vinima i filozofijom uzgoja vinove loze u skladu s prirodom i mjesečevim mijenama, jednostavno morate upoznati Mihu Batiča, i poslušati njegovu divnu priču. Još kad uz to jedete delicije poznatog Mate Jankovića, pogotovo "rastureni banana split" - show je zajamčen!

Dvije smo godine čekali ponovni susret s ovom cijenjenom obiteljskom vinskom kućom iz Šempasa, jer upravo je toliko prošlo od predstavljanja monografije Batič u Zagrebu. S obzirom da je sam događaj privukao ljubitelje vrhunskih biodinamičkih vina i bio rasprodan u svega 1-2 sata od objave, potvrda je to da u Zagrebu postoji izniman interes za vinima Batič te su mnogi zapitkivali dali je moguće što prije ponoviti ovo gostovanje. Nadamo se da će uskoro tako i biti.

Karizmatični Miha Batič uz pomoć Hrvoja Petrića predstavio je filozofiju rada svoje vinske kuće te na kušanje ponudio 6 vina; Rosé 2015., Rosé 2007., Angel belo Grande Cuvée 2011., Angel belo Grande Cuvée 1997., Angel rosso Grande Cuvée 2009. te Valentino 2013. Oba roséa rađena su od Cabernet sauvignona, i dok je svježina i divna aromatičnost 2015. osvajala svojom lepršavošću, Rosé 2007. pokazao je koliko vrhunski rosé nakon 9 godina može iskazati kompleksnost.

Obitelj Batič vina pod imenom Angel radi samo u najboljim godinama, pa su tako bijelu kupažu Angel belo punili do sada tek 3 puta. Angel belo 2011. čini čak 7 sorata; Pinela 40%, Chardonnay 20%, Malvazija 20%, Rebula 10%, Laški Rizling 7%, Zelen 2% i Vitovska 1%. Zdravo i kvalitetno grožđe dolazi iz 30 godina starih vinograda, a prinos za vrijeme berbe niži je od 0,5 kg po trsu.

Prisutni su imali ekskluzivnu priliku kušati fantastičan Angel belo 1997., 19 godina staro, veliko vino u odličnoj formi. Angel rosso 2009. kupaža je bordoških sorata Merlot (60%), Cabernet sauvignon (25%) i Cabernet franc (15%). Čudesna harmonija triju sorti; merlot koji je dao strukturu vinu, cabernet sauvignon aromatičnost i cabernet franc eleganciju što sve zajedno čini zanimljivu, skladnu i opojnu kreaciju. ''Slatkiš'' za savršen kraj večeri bio je Valentino 2013., desertno vino od Pinele (50%) i Rebule (50%). Valentino se također radi samo u najboljim godinama, i u prosjeku je potrebno više od 30 kg grožđa za 1L ovog slatkog nektara. 

Obitelj Batič posjeduje 19 ha vinograda u Vipavskoj dolini. Kako se njihovi vinogradi nalaze na dodiru sredozemne, alpske i kontinentalne klime, vinogradi su izloženi toplim danima i hladnim noćima, te stalno strujanje vjetra što pogoduje očuvanju grožđa od različitih bolesti uzrokovanih vlagom. Vinogradi su okruženi hektarima starih šuma koje vinovu lozu opskrbljuju kisikom i pogoduju vrlo ''živim'' Batičevim vinogradima. Njihova je vinogradarska filozofija najuže vezana za skladan suživot s prirodom. Njeguju autohtone i sade pretežito bijele sorte grožđa (čak 70%) te imaju bogatu vinogradarska tradiciju koja seže do 1592.godine. Uz ovako odlična vina radost je sljubiti hranu chefa koji voli i dobro poznaje vina kao što je Mate Janković. 

Nakon Gin-Fizz Cocktail Granite od gina i limuna s toplom pjenom od bjelanjaka i limuna kojeg je kao dobrodošlicu priredio chef Bistroa Pod Zidom, Nikola Bilandžija, Mate je složio i oduševio intrigantnim jelovnikom. Tartar od odležale govedine sa kremom od parmezana, proljetnim salatama i ukiseljenim povrćem bio je savršeno izbalansiran. Poširano jaje sa kremom od graška i pancete te čipsom od mladog češnjaka bio je divna kombinacija uz Angel belo.

Kao glavno jelo Mate je priredio polako pečenu svinjsku potrbušinu sa koricom od začinskog bilja, čipsom od kože, pečenom mrkvom i mladim lukom te umakom od barrique jabučnog octa. I za kraj ''rastureni banana split'': ganache od čokolade, prah od lješnjaka, flan od vanilije, ušećerene višnje, karamelizirana banana, tonka mascarpone, mousse od jagode.

Bistro & Wine Bar Pod Zidom najavljuje nam slične eno-gastro događaje u narednim tjednima, pa tako već u utorak 24.5. uz gostujućeg chefa Matu Jankovića svoja vina predstavit će vinarija Bibich iz Skradina.

Sjajna atmosfera, raspričani rokeri Batič i Janković, vidimo se ponovo uskoro na novim sljubljivanjima Pod zidom!

Posjeti Gastro.hr