Špajza 19. svibnja 2016.

Savršen spoj: Mate Janković i vina Batič!

Pod zidom
foto: Marijana Zlomislić, Antonija Čegec
gastro postao gastro.24sata.hr
Slovenska vinska kuća Batič sinoć je u Bistro & Wine baru Pod Zidom predstavila svoja vina uz izvrsnu hranu koju je pripremao gostujući chef Mate Janković.

Želite li se ikada upoznati s biodinamičkim vinima i filozofijom uzgoja vinove loze u skladu s prirodom i mjesečevim mijenama, jednostavno morate upoznati Mihu Batiča, i poslušati njegovu divnu priču. Još kad uz to jedete delicije poznatog Mate Jankovića, pogotovo "rastureni banana split" - show je zajamčen!

Dvije smo godine čekali ponovni susret s ovom cijenjenom obiteljskom vinskom kućom iz Šempasa, jer upravo je toliko prošlo od predstavljanja monografije Batič u Zagrebu. S obzirom da je sam događaj privukao ljubitelje vrhunskih biodinamičkih vina i bio rasprodan u svega 1-2 sata od objave, potvrda je to da u Zagrebu postoji izniman interes za vinima Batič te su mnogi zapitkivali dali je moguće što prije ponoviti ovo gostovanje. Nadamo se da će uskoro tako i biti.

Pod zidom | Author: Marijana Zlomislić, Antonija Čegec foto: Marijana Zlomislić, Antonija Čegec

Karizmatični Miha Batič uz pomoć Hrvoja Petrića predstavio je filozofiju rada svoje vinske kuće te na kušanje ponudio 6 vina; Rosé 2015., Rosé 2007., Angel belo Grande Cuvée 2011., Angel belo Grande Cuvée 1997., Angel rosso Grande Cuvée 2009. te Valentino 2013. Oba roséa rađena su od Cabernet sauvignona, i dok je svježina i divna aromatičnost 2015. osvajala svojom lepršavošću, Rosé 2007. pokazao je koliko vrhunski rosé nakon 9 godina može iskazati kompleksnost.

Pod zidom | Author: Marijana Zlomislić, Antonija Čegec foto: Marijana Zlomislić, Antonija Čegec

Obitelj Batič vina pod imenom Angel radi samo u najboljim godinama, pa su tako bijelu kupažu Angel belo punili do sada tek 3 puta. Angel belo 2011. čini čak 7 sorata; Pinela 40%, Chardonnay 20%, Malvazija 20%, Rebula 10%, Laški Rizling 7%, Zelen 2% i Vitovska 1%. Zdravo i kvalitetno grožđe dolazi iz 30 godina starih vinograda, a prinos za vrijeme berbe niži je od 0,5 kg po trsu.

Prisutni su imali ekskluzivnu priliku kušati fantastičan Angel belo 1997., 19 godina staro, veliko vino u odličnoj formi. Angel rosso 2009. kupaža je bordoških sorata Merlot (60%), Cabernet sauvignon (25%) i Cabernet franc (15%). Čudesna harmonija triju sorti; merlot koji je dao strukturu vinu, cabernet sauvignon aromatičnost i cabernet franc eleganciju što sve zajedno čini zanimljivu, skladnu i opojnu kreaciju. ''Slatkiš'' za savršen kraj večeri bio je Valentino 2013., desertno vino od Pinele (50%) i Rebule (50%). Valentino se također radi samo u najboljim godinama, i u prosjeku je potrebno više od 30 kg grožđa za 1L ovog slatkog nektara. 

Pod zidom | Author: Marijana Zlomislić, Antonija Čegec foto: Marijana Zlomislić, Antonija Čegec

Obitelj Batič posjeduje 19 ha vinograda u Vipavskoj dolini. Kako se njihovi vinogradi nalaze na dodiru sredozemne, alpske i kontinentalne klime, vinogradi su izloženi toplim danima i hladnim noćima, te stalno strujanje vjetra što pogoduje očuvanju grožđa od različitih bolesti uzrokovanih vlagom. Vinogradi su okruženi hektarima starih šuma koje vinovu lozu opskrbljuju kisikom i pogoduju vrlo ''živim'' Batičevim vinogradima. Njihova je vinogradarska filozofija najuže vezana za skladan suživot s prirodom. Njeguju autohtone i sade pretežito bijele sorte grožđa (čak 70%) te imaju bogatu vinogradarska tradiciju koja seže do 1592.godine. Uz ovako odlična vina radost je sljubiti hranu chefa koji voli i dobro poznaje vina kao što je Mate Janković. 

Nakon Gin-Fizz Cocktail Granite od gina i limuna s toplom pjenom od bjelanjaka i limuna kojeg je kao dobrodošlicu priredio chef Bistroa Pod Zidom, Nikola Bilandžija, Mate je složio i oduševio intrigantnim jelovnikom. Tartar od odležale govedine sa kremom od parmezana, proljetnim salatama i ukiseljenim povrćem bio je savršeno izbalansiran. Poširano jaje sa kremom od graška i pancete te čipsom od mladog češnjaka bio je divna kombinacija uz Angel belo.

Pod zidom | Author: Marijana Zlomislić, Antonija Čegec foto: Marijana Zlomislić, Antonija Čegec

Kao glavno jelo Mate je priredio polako pečenu svinjsku potrbušinu sa koricom od začinskog bilja, čipsom od kože, pečenom mrkvom i mladim lukom te umakom od barrique jabučnog octa. I za kraj ''rastureni banana split'': ganache od čokolade, prah od lješnjaka, flan od vanilije, ušećerene višnje, karamelizirana banana, tonka mascarpone, mousse od jagode.

Bistro & Wine Bar Pod Zidom najavljuje nam slične eno-gastro događaje u narednim tjednima, pa tako već u utorak 24.5. uz gostujućeg chefa Matu Jankovića svoja vina predstavit će vinarija Bibich iz Skradina.

Sjajna atmosfera, raspričani rokeri Batič i Janković, vidimo se ponovo uskoro na novim sljubljivanjima Pod zidom!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.