Skupili smo sve tehnike pohanja na jednom mjestu

Thinkstock
Hrskavi omotač i sočna unutrašnjost – malo koja tehnika pripreme može nadmašiti pohanje!
Vidi originalni članak

Prženje mesa, ribe, sira, povrća i brojnih drugih namirnica koje su prethodno umočene u jaja i krušne mrvice i/ili brašno i zatim smještene u vruće ulje, omiljen je način pripreme jela u mnogim kućanstvima. Ne zna se tko se prvi sjetio i kada uvaljati meso u brašno, jaja i krušne mrvice ta ga nakon toga ispržiti na ulju, ali jako smo mu/joj zahvalni jer možemo uživati u hrskavom omotaču i sočnoj sredini.

Razlikuje se nekoliko načina pohanja, od kojih je vjerojatno najpopularniji bečki način, gdje se namirnica prvo uvalja u pšenično bijelo brašno, zatim u razmućena jaja i na kraju u krušne mrvice.  Ako se krušnim mrvicama doda ribani parmezan, to je milanski način, a ako se krušne mrvice izostave, to je pariški način.

Namirnice poput, primjerice šampinjona ili povrća, zahtijevaju malo drugačije pohanje, primjerice na Orly način gdje se one uranjaju u tijesto kao za palačinke i odmah stavljaju na vruću masnoću.

 

Zgodno za znati Orly: Kako pohati na jedan drugačiji način

 

Ako vam je dosadio standardni način pohanja i željni ste isprobati malo drugačije okuse, predlažemo da namirnice pokušate pohati s cornflakesom ili da se odlučite za japanski način pohanja tempurom.

Tempura je karakteristična po tome što se panada ne "gradi“ od nekoliko komponenti, već se namirnice umaču u smjesu nešto rjeđu od one za palačinke. Pohanje tempurom pristaje uz gotovo svaku namirnicu uključujući ribu, lignje, škampe, cvjetaču, brokulu, tikvice, mrkvu pa čak i komadiće voća, a rezultat je zlatno smeđa i hrskava poslastica. Kako pripremiti tempuru? Za početak u posudu stavite 1 šalicu ledene vode. Zatim umiješajte jaje koje ste prethodno dobro ohladili u hladnjaku. Sljedeći korak je dodavanje ¾ šalice brašna i 1/8 čajne žličice praška za pecivo miješajući cijelo vrijeme.  Dobivenu smjesu stavite u hladnjak dok pripremate namirnice za pohanje. Hrana koju pohate u tempuri mora biti narezana na male komadiće i dobro posušena. Kada ste spremni za pohanje jednostavno uronite namirnicu u smjesu i stavite na vruće ulje. Pohanje tempurom zahtijeva tek nekoliko minuta, no pritom je važno podjednako pržiti s obje strane namirnice kako bi se ravnomjerno ispekla. Kada tempura poprimi zlatno smeđu boju spremna je za konzumaciju.

 

Hrskava tempura s pivom

 

Sve se više koristi paniranje u pivskom, vinskom ili mliječnom tijestu dok se krušne mrvice, tzv. prezle, mogu zamijeniti sjemenkama sezama ili kukuruznim pahuljicama (cornflakes) koje pohanom jelu daju ekstra hrskavost.

 

Jeste li znali? Panko mrvice donose hrskavije i slasnije pohanje

 

Osim kukuruznih ili zobenih pahuljica pohati možete i panko mrvicama. One više nisu novost na našem tržištu, a mnogima su postale jedini način pohanja mesa. To su japanske krušne mrvice od kruha bez kore, manje upijaju masnoću nego obične krušne mrvice i dulje ostaju hrskave. Panko mrvice idealne su za pohanje mesa i povrća koje želite učiniti posebno hrskavima, a najpoznatije jelo koje koristi panko mrvice jest  tonkatsu svinjetina. Riječ je o pohanoj svinjetini, najčešće slabini ili fileu koji se poslužuje uz rižu, u sendviču ili uz fini preljev na bazi soja umaka.

 

Piletina pohana u smrvljenim keksima

 

Pohati možete i s orašastim plodovima. U sjeckalici usitnite bademe, lješnjake i sjemenke sezama i njima panirajte piletinu. Jedno što morate pripaziti da pržite na laganoj vatri jer orašasti plodovi i sjemenke brzo gore.

Posjeti Gastro.hr