Slasna zima: Pita od kupusa s jajima i kobasicom

Screenshoot
Dizano tijesto i bogati nadjev od kupusa i kobasica spojite u neodoljivu pitu.
Vidi originalni članak

Iako ovo jelo originalno potječe iz Rusije, mi smo ga prilagodili našem podzemlju i oduševili se sjajnim okusima.

Zamijesite dizano tijesto, pa ga podijelite na dva dijela. Dok se tijesto diže, pripremite nadjev od kupusa, kobasice, kuhanih jaja i krušnih mrvica, pa sve zajedno spojite u toplu, slasnu pitu. 

 

 

Za tijesto će vam trebati:

  • 200 ml mlijeka
  • 5 žlica maslaca
  • 1 paketić suhog kvasca
  • 1 žličica šećera
  • 50 ml tople vode
  • 1 jaje
  • 2 žumanjaka
  • 4 šalice brašna
  • Prstohvat soli

Za punjenje:

  • 1 glavica kupusa
  • 1 luk
  • 2 žlice maslaca
  • 4 kuhana jaja
  • 2 žlice sjeckanog kopra
  • 1 par kranjskih kobasica Gavrilović
  • 1/4 šalice krušnih mrvica
  • 1 bjelanjak + 1 žlica mlijeka
  • Sol, papar

Priprema:

  1. Pomiješajte mlijeko i maslac, pa zagrijte na vatri dok se ne povežu.
  2. U većoj posudi pomiješajte kvasac, šećer i vodu i pustite da se lagano zapjeni.
  3. Dodajte mlijeko pomiješano s maslacem, jaja, žumanjke i sol. Dodajte tri šalice brašna, jednu po jednu, a zatim zamijesite elastično tijesto. Po potrebi dodajte još brašna.
  4. Premažite uljem i pustite da se diže minimalno sat vremena, a najviše tri.
  5. Za to vrijeme pripremite nadjev. U velikoj posudi zagrijte vodu do vrenja, pa dodajte sitno sjeckani kupus. Kuhajte oko tri minute, maknite s vatre i dobro ocijedite.
  6. Tri žlice maslaca otopite na tavi, dodajte sitno sjeckani luk i kupus, pa pirjajte oko 20 minuta.
  7. Zadnjih 10 minuta dodajte sitno sjeckanu kobasicu.
  8. Maknite s vatre, dodajte  kuhana jaja, sol, papar i kopar i dobro pomiješajte.
  9. Kada se tijesto diglo, upalite pećnicu na 200 stupnjeva, tijesto podijelite na pola (jedna polovica neka bude malo veća), a zatim ih razvaljajte na pravokutnik.
  10. Površinu pospite krušnim mrvicama, pa dodajte nadjev od povrća i kobasice.
  11. Prekrijte drugom polovicom tijesta, a krajeve tijesta zalijepite mješavinom mlijeka i bjelanjka. Tom mješavinom premažite cijelu pitu. Pustite da stoji na toplom desetak minuta, pa pecite oko 45 minuta.
  12. Prije rezanja pustite da pita odstoji oko 15 minuta. 

Dobar tek!

Posjeti Gastro.hr