gastro postao
Dizano tijesto i bogati nadjev od kupusa i kobasica spojite u neodoljivu pitu.
Iako ovo jelo originalno potječe iz Rusije, mi smo ga prilagodili našem podzemlju i oduševili se sjajnim okusima.
Zamijesite dizano tijesto, pa ga podijelite na dva dijela. Dok se tijesto diže, pripremite nadjev od kupusa, kobasice, kuhanih jaja i krušnih mrvica, pa sve zajedno spojite u toplu, slasnu pitu.
Za tijesto će vam trebati:
- 200 ml mlijeka
- 5 žlica maslaca
- 1 paketić suhog kvasca
- 1 žličica šećera
- 50 ml tople vode
- 1 jaje
- 2 žumanjaka
- 4 šalice brašna
- Prstohvat soli
Za punjenje:
- 1 glavica kupusa
- 1 luk
- 2 žlice maslaca
- 4 kuhana jaja
- 2 žlice sjeckanog kopra
- 1 par kranjskih kobasica Gavrilović
- 1/4 šalice krušnih mrvica
- 1 bjelanjak + 1 žlica mlijeka
- Sol, papar
Priprema:
- Pomiješajte mlijeko i maslac, pa zagrijte na vatri dok se ne povežu.
- U većoj posudi pomiješajte kvasac, šećer i vodu i pustite da se lagano zapjeni.
- Dodajte mlijeko pomiješano s maslacem, jaja, žumanjke i sol. Dodajte tri šalice brašna, jednu po jednu, a zatim zamijesite elastično tijesto. Po potrebi dodajte još brašna.
- Premažite uljem i pustite da se diže minimalno sat vremena, a najviše tri.
- Za to vrijeme pripremite nadjev. U velikoj posudi zagrijte vodu do vrenja, pa dodajte sitno sjeckani kupus. Kuhajte oko tri minute, maknite s vatre i dobro ocijedite.
- Tri žlice maslaca otopite na tavi, dodajte sitno sjeckani luk i kupus, pa pirjajte oko 20 minuta.
- Zadnjih 10 minuta dodajte sitno sjeckanu kobasicu.
- Maknite s vatre, dodajte kuhana jaja, sol, papar i kopar i dobro pomiješajte.
- Kada se tijesto diglo, upalite pećnicu na 200 stupnjeva, tijesto podijelite na pola (jedna polovica neka bude malo veća), a zatim ih razvaljajte na pravokutnik.
- Površinu pospite krušnim mrvicama, pa dodajte nadjev od povrća i kobasice.
- Prekrijte drugom polovicom tijesta, a krajeve tijesta zalijepite mješavinom mlijeka i bjelanjka. Tom mješavinom premažite cijelu pitu. Pustite da stoji na toplom desetak minuta, pa pecite oko 45 minuta.
- Prije rezanja pustite da pita odstoji oko 15 minuta.
Dobar tek!