Špajza Kuhaj, kušaj, guštaj: jednostavno je, odlično je, od Gavrilovića je! 2161 prikaza 16. siječnja 2019.

Slasna zima: Pita od kupusa s jajima i kobasicom

Screenshoot
Dizano tijesto i bogati nadjev od kupusa i kobasica spojite u neodoljivu pitu.

Iako ovo jelo originalno potječe iz Rusije, mi smo ga prilagodili našem podzemlju i oduševili se sjajnim okusima.

Zamijesite dizano tijesto, pa ga podijelite na dva dijela. Dok se tijesto diže, pripremite nadjev od kupusa, kobasice, kuhanih jaja i krušnih mrvica, pa sve zajedno spojite u toplu, slasnu pitu. 

 

 

Za tijesto će vam trebati:

  • 200 ml mlijeka
  • 5 žlica maslaca
  • 1 paketić suhog kvasca
  • 1 žličica šećera
  • 50 ml tople vode
  • 1 jaje
  • 2 žumanjaka
  • 4 šalice brašna
  • Prstohvat soli

Za punjenje:

  • 1 glavica kupusa
  • 1 luk
  • 2 žlice maslaca
  • 4 kuhana jaja
  • 2 žlice sjeckanog kopra
  • 1 par kranjskih kobasica Gavrilović
  • 1/4 šalice krušnih mrvica
  • 1 bjelanjak + 1 žlica mlijeka
  • Sol, papar

Priprema:

  1. Pomiješajte mlijeko i maslac, pa zagrijte na vatri dok se ne povežu.
  2. U većoj posudi pomiješajte kvasac, šećer i vodu i pustite da se lagano zapjeni.
  3. Dodajte mlijeko pomiješano s maslacem, jaja, žumanjke i sol. Dodajte tri šalice brašna, jednu po jednu, a zatim zamijesite elastično tijesto. Po potrebi dodajte još brašna.
  4. Premažite uljem i pustite da se diže minimalno sat vremena, a najviše tri.
  5. Za to vrijeme pripremite nadjev. U velikoj posudi zagrijte vodu do vrenja, pa dodajte sitno sjeckani kupus. Kuhajte oko tri minute, maknite s vatre i dobro ocijedite.
  6. Tri žlice maslaca otopite na tavi, dodajte sitno sjeckani luk i kupus, pa pirjajte oko 20 minuta.
  7. Zadnjih 10 minuta dodajte sitno sjeckanu kobasicu.
  8. Maknite s vatre, dodajte  kuhana jaja, sol, papar i kopar i dobro pomiješajte.
  9. Kada se tijesto diglo, upalite pećnicu na 200 stupnjeva, tijesto podijelite na pola (jedna polovica neka bude malo veća), a zatim ih razvaljajte na pravokutnik.
  10. Površinu pospite krušnim mrvicama, pa dodajte nadjev od povrća i kobasice.
  11. Prekrijte drugom polovicom tijesta, a krajeve tijesta zalijepite mješavinom mlijeka i bjelanjka. Tom mješavinom premažite cijelu pitu. Pustite da stoji na toplom desetak minuta, pa pecite oko 45 minuta.
  12. Prije rezanja pustite da pita odstoji oko 15 minuta. 

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.