Soda bikarbona - najbolji saveznik za mirisnu kuhinju

Thinkstock
Čisti, pomaže pri kuhanju i jela čini još boljima - soda bikarbona savršen je pomagač u svakoj kuhinji!
Vidi originalni članak

Soda bikarbona sjajan je saveznik u svakoj kuhinji. Osim što čisti, odličan je dodatak jelima te daje na mekšoj teksturi, a u kolačima pomaže pri dizanju. Saznajte u kojim će vam sve poslovima soda bikarbona itekako dobro poslužiti.

Čišćenje sa sodom i nije neka novost. Osim klasičnog odstranjivanja mirisa, soda može pomoći i kod čišćenja odvoda. Prije spavanja sipajte dvije do tri žličice u odvod, pustite da tako stoji, a ujutro na sodu pustite vodu. 

Mrlje od kave, kurkume ili čaja na vašoj radnoj površini mogu ostati i duže nego što ste mislili. Utrljajte u njih malo sode, pokapajte vodom kako bi dobili pastu pa je dobro razmažite po prljavoj površini. Ta - da, vaša radna površina opet je čista!

Pri čišćenju masnih površina također će vam dobro doći staklenka sode bikarbone. Pospite tavu ili roštilj sa sodom, pustite da stoji nekoliko sati, a zatim isperite toplom vodom.



Pripremate li kakvo obiteljsko okupljanje obogaćeno finom hranom, svoj pribor za jelo očistite sodom i vrućom vodom. Ocijedite, obrišite i uživajte!

Povremeno pranje mikrovalne pećnice obavezan je zadatak. Stavite dvije žličice sode u vodu, stavite u mikrovalnu pa zagrijavajte oko tri minute. Nakon toga obrišite suhom krpom unutrašnjost mikrovalne i spremni ste za ponovno korištenje. 

Osim čišćenja, soda bikarbona bit će efektivna i kod pripreme mesa. Tako će vaši domaći ćevapi postati mekši dodate li im žličicu sode nekoliko sati prije pečenja.

Sodom također možete zamijeniti i prašak za pecivo u jelima kojima je potrebno dizanje. Tako u kolačima, muffinima ili jednostavnim pecivima koja ne zahtijevaju kvasac, soda može postati upravo savršen dodatak.

Posjeti Gastro.hr