Špajza 19. listopada 2019.

Zlatan savjet: Kako savršeno otopiti čokoladu?

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Čokolada ti zagori kada je topiš ili ne ispadne kako treba? Evo rješenja za sve probleme.

Dvije najvažnije stvari kod topljenja čokolade jesu da se koristi lagana vatra i da čokolada nikako ne smije doći u dodir s vodom. Sve stvari koje se koriste kod topljenja čokolade moraju biti suhe i čiste. To znači da ne smiješ poklapati zdjelu u kojoj topiš čokoladu jer će se zbog kondenzacije na poklopcu stvoriti kapljice vode i upasti unutra.

Topiš li tamnu čokoladu, ona ne smije biti na temperaturi višoj od 50 stupnjeva Celzijevih, a mliječna i bijela vrsta na pet stupnjeva manje.

U slučaju pripreme glazure bolje spriječiti nego liječiti je poslovica kojom se trebaš voditi, a grudice se sigurno neće stvoriti ako budeš slijedila naše savjete.

otopljena čokolada | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Nasjeckaj čokoladu.

Uvijek prije nego kreneš s topljenjem, obavezno nasjeckaj čokoladu.

Izbjegavaj kontakt s vodom. Čak i jedna mala kapljica vode može napraviti problem i zato budi oprezna.

Koristi male, vatrostalne posude. U ovom slučaju najbolje će odraditi posao staklene posude jer one ne zadržavaju toplinu.

Za miješanje koristi metalnu žlicu ili špatulu. Nikada ne koristi drvenu kuhaču za miješanje glazure jer se u drvenim kuhačama može sakriti vlaga, a u njih se obično uvlače i mirisi od ostalih jela što također može upropastiti glazuru.
 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.