Špajza 21. rujna 2022.

Rastopljena čokolada bit će savršena uz ove trikove

foto: Unsplash
gastro postao gastro.24sata.hr
Kad se topi čokolada, znači da se priprema neki kolač u kojem žele uživati baš svi. A da bi se to dogodilo, čokolada mora biti fina! I hoće, uz ove trikove.

Nije tajna da je čokolada često ključna za okus kolača ili bilo kojeg deserta. Kad ju treba rastopiti, čini nam se da je to toliko jednostavan zadatak, da se ne može pogriješiti. I onda se dogodi. Rastopljena čokolada zagori. Ili se zgusne. I dosta ti je svega, jer znaš da moraš baciti tu čokoladu i rastopiti novu. A ako je slučajno svejedno upotrijebiš - upropastit ćeš kolač. 

Da se to ne bi dogodilo, tu su neki savjeti koji će ti pomoći da ta čokolada bude jednostavno savršena, a desert onakav kakav zamisliš!

Savršeno rastopljena čokolada

Dvije najvažnije stvari kod topljenja čokolade jesu da se koristi lagana vatra i da čokolada nikako ne smije doći u dodir s vodom. Sve stvari koje se koriste kod topljenja čokolade moraju biti suhe i čiste. To znači da ne smiješ poklapati zdjelu u kojoj topiš čokoladu jer će se zbog kondenzacije na poklopcu stvoriti kapljice vode i upasti unutra.

Topiš li tamnu čokoladu, ona ne smije biti na temperaturi višoj od 50 stupnjeva Celzijevih, a mliječna i bijela vrsta na pet stupnjeva manje.

U slučaju pripreme glazure bolje spriječiti nego liječiti je poslovica kojom se trebaš voditi, a grudice se sigurno neće stvoriti ako budeš slijedila naše savjete.

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Nasjeckaj čokoladu.

Uvijek prije nego kreneš s topljenjem, obavezno nasjeckaj čokoladu.

Iako treba izbjegavati vodu, odnosno paziti da ne dođe u dodir s čokoladom, dobro je čokoladu topiti na vodenoj pari. Stavi vodu u lonac, a iznad njega čokoladu u drugom lončiću. Ovako će ti ići možda sporije, ali je sigurnije. 

Koristi male, vatrostalne posude. U ovom slučaju najbolje će odraditi posao staklene posude jer one ne zadržavaju toplinu.

Za miješanje koristi metalnu žlicu ili špatulu. Nikada ne koristi drvenu kuhaču za miješanje glazure jer se u drvenim kuhačama može sakriti vlaga, a u njih se obično uvlače i mirisi od ostalih jela što također može upropastiti glazuru.
 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.