Top 10 trikova za pripremu povrća na grillu

Donosimo vam vodič za pripremu vašeg omiljenog povrća na roštilju.
Vidi originalni članak

Priprema povrća na grillu nije složena, naprotiv, to je zabavan i ukusan način za pripremu zdravih i laganih obroka. Ipak, postoji nekoliko trikova i pravila koje je dobro usvojiti kako bi rezultat bio besprijekoran.

- Voluminoznije povrće poput tikvica i patlidžana potrebno je izrezati na manje komade – na kolutove ili uzdužne ploške

- Mekano povrće poput rajčica treba izrezati na deblje ploške ili još bolje, poredati različite vrste povrća u komadićima na ražnjić.

- Rajčice, luk ili gljive mogu se na grillu pripremiti i tako da se stave u aluminijsku foliju kako ne bi izgubili na sočnosti.

- Prilikom pripreme za grill, povrće treba lagano posoliti i popapriti, a može se napraviti i lagana marinada na bazi ulja, octa, luka i začinskog bilja poput ružmarina ili majčine dušice.

- Dugačke ploške povrća slažite okomito na prečke roštilja koji ste prethodno dobro očistili i lagano nauljili.

- Vrijeme potrebno za pečenje pojedinih vrsta povrća je različito, a žar treba biti umjeren – ni prejak ni preslab. Mekšim vrstama poput tikvica treba približno 5 minuta, dok je tvrđem povrću poput paprike ili luka potrebno i do 15 minuta.

 


Vodič za grillanje pojedinih vrsta povrća

Kukuruz Ostavite listove na klipu, potom ih povucite unatrag, očistite svilene konce i potopite u hladnu vodu na 15 minuta. Potom oprezno vratite listove natrag i stavite na grill. Vrijeme pečenja: 10 -20 minuta; uz povremeno okretanje, pod kraj pečenja uklonite listove.

Patlidžan Prerežite na ploške ili kolutove debljine 1 cm. Uz pomoć kista premažite maslinovim uljem. Vrijeme pečenja: 4–5 minuta sa svake strane

Artičoke Prerežite plod na pola po dužini, pritisnite prema dolje da bi se listovi otvorili. Dobro natrljajte s maslinovim uljem i lagano posolite. Vrijeme pečenja: 15 min sa svake strane ili dok ne omekšaju

Šparoge (uzgojene) Prelijte maslinovim uljem, posolite i popaprite. Vrijeme pečenja: 5–10 minuta; okrenite svakih par minuta dok ne omekšaju. Luk Izrežite na ploške debljine 1,5 cm, uz pomoć kista premažite maslinovim uljem i lagano posolite. Vrijeme pečenja: 8-10 minuta sa svake strane

Paprika Prerežite na pola po dužini, uklonite sjemenke, uz pomoć kista premažite maslinovim uljem. Vrijeme pečenja: 6-10 minuta sa strane gdje je koža i još 3-4 minute s druge strane

Tikvice Izrežite na uzdužne ploške debljine 1 cm ili na kolutove. Uz pomoć kista premažite maslinovim uljem i lagano posolite. Vrijeme pečenja: 5 - 8 minuta sa svake strane

Komorač Uklonite stabljiku i prerežite plod na pola po dužini ili na deblje kriške. Uz pomoć kista premažite maslinovim uljem i posolite. Krupnije plodove možete kratko pariti prije grillanja. Vrijeme pečenja: 5–6 minuta sa svake strane

Poriluk Bijeli dio poriluka prerežite na pola po dužini i operite u toploj vodi. Uz pomoć kista premažite maslinovim uljem i posolite. Krupnije plodove možete kratko pariti prije grillanja. Vrijeme pečenja: 4–6 minuta sa svake strane

Gljive Birajte gljive s velikim klobucima, uz pomoć kista premažite maslinovim uljem. Prerežite nakon pečenja. Vrijeme pečenja: 8-10 minuta sa svake strane



 

Posjeti Gastro.hr