Dobitnici Metro poklon paketa su...

Shutterstock
Donosimo ti popis ukusnih jela iz tradicionalnih uskrsnih košarica iz cijele Hrvatske...
Vidi originalni članak

Uskrs je nezamisliv bez pisanica, kuhane šunke, mladog luka, rotkvica i netom naribanog svježeg hrena. Ovo su, uz domaći kruh, glavni sastojci uskršnje košarice i bogatog doručka. Obilježje Uskrsa je obilje, bez obzira na dio zemlje (ili svijeta) u kojem živiš.

Kad na stranu stavimo standardne elemente svake košarice koja se nosi na posvećenje, gotovo svaki dio Hrvatske ima i zasebnu gastronomsku tradiciju vezanu uz blagdane. Tradicionalni uskrsni jelovnik u Zagorju podrazumijeva vrtanje, kruh koji se mijesi s vodom preostalom od kuhanja šunke. Ukrašava se ostacima tijesta, a nerijetko se u ovoj kombinaciji može naći i poneka pisanica, obojena kupusom, lukom, ciklom ili nekom drugom prirodnom bojom. Za ručak se časte puricom s mlincima, a u obzir dolazi i koka.

U Međimurju se nakon juhe obavezno jede kuhano meso sa svježim hrenom, vole hajdinu kašu ili heljdu te gibanicu i zlevanku s bučinim koščicama. U Slavoniji u uskrsnu košaricu nerijetko stavljaju kulen, slaninu i kobasice, za ručak se goste svinjskim ili telećim pečenjem s krumpirom, a gozbu završavaju nečim slatkim, poput orahnjače.

Na putu prema moru stajemo i u Gorskom kotaru, gdje pripremaju Goranski nadjev. Goveđi želudac pune smjesom od kuhane šunke, jaja, mladog luka, špeka, kruha, soli i papar, kuhaju ga i hlade te poslužuju za uskrsni doručak. Obično se radi na Veliki petak, kako bi se dobro ohladio i mogao uredno narezati.

U Istri se uskrsno jutro započinje pincom s grožđicama, a slade se i poveticom s nadjevom od oraha i jabuka. Svakako treba spomenuti i pršut, koji je nekad bio rezerviran samo za dobrostojeće. U vrijeme ručka zaviruje se ispod peke i s nestrpljenjem očekuje janjetina, uglavnom s krumpirima.

I u Dalmaciji se tradicionalno jede sirnica, a popularne su i kolube, pletenice s umetnutom pisanicom. Nezaobilazna je mlada janjetina s mladim lukom i mladom kapulom, a jedino "staro" što dolazi u obzir je čaša dobrog crnog vina. Nije neobično vidjeti ni pašticadu s domaćim njokima. Osim što se slade pincom, Dalmatinci se za Uskrs vole počastiti i kroštulama, fritulama te kolačima s bademima, rogačem i/ili suhim voćem.

Regionalne se gastronomske tradicije razlikuju, ali ipak imaju nekoliko dodirnih točaka. Uskrsna je košarica gotovo uvijek ista, postoji ljubav prema dizanom tijestu, a tucanje jaja je omiljena zabava najmlađih. I najbitnije od svega, ostaci hrane iz uskrsne košarice se nikako ne smiju baciti!

Ako držiš do tradicije, ili je želiš oživjeti, zaputi se u METRO i nabavi sve što ti je potrebno za formiranje bogatog blagdanskog jelovnika. Dobra je vijest da, uz METRO Foodie Club karticu, možeš kupovati u METRO-u kao fizička osoba i isprobati asortiman koji koriste profesionalni chefovi.

Dobitnici nagradnog natječaja su: Martina Marić,  Barbara Boronić Nikić, Silvija Možanić, Marina Mršić i Paulina Bogović.

Posjeti Gastro.hr