Špajza 01. travnja 2021.

Dobitnici Metro poklon paketa su...

foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Donosimo ti popis ukusnih jela iz tradicionalnih uskrsnih košarica iz cijele Hrvatske...

Uskrs je nezamisliv bez pisanica, kuhane šunke, mladog luka, rotkvica i netom naribanog svježeg hrena. Ovo su, uz domaći kruh, glavni sastojci uskršnje košarice i bogatog doručka. Obilježje Uskrsa je obilje, bez obzira na dio zemlje (ili svijeta) u kojem živiš.

Kad na stranu stavimo standardne elemente svake košarice koja se nosi na posvećenje, gotovo svaki dio Hrvatske ima i zasebnu gastronomsku tradiciju vezanu uz blagdane. Tradicionalni uskrsni jelovnik u Zagorju podrazumijeva vrtanje, kruh koji se mijesi s vodom preostalom od kuhanja šunke. Ukrašava se ostacima tijesta, a nerijetko se u ovoj kombinaciji može naći i poneka pisanica, obojena kupusom, lukom, ciklom ili nekom drugom prirodnom bojom. Za ručak se časte puricom s mlincima, a u obzir dolazi i koka.

U Međimurju se nakon juhe obavezno jede kuhano meso sa svježim hrenom, vole hajdinu kašu ili heljdu te gibanicu i zlevanku s bučinim koščicama. U Slavoniji u uskrsnu košaricu nerijetko stavljaju kulen, slaninu i kobasice, za ručak se goste svinjskim ili telećim pečenjem s krumpirom, a gozbu završavaju nečim slatkim, poput orahnjače.

 | Author: Shutterstock foto: Shutterstock

Na putu prema moru stajemo i u Gorskom kotaru, gdje pripremaju Goranski nadjev. Goveđi želudac pune smjesom od kuhane šunke, jaja, mladog luka, špeka, kruha, soli i papar, kuhaju ga i hlade te poslužuju za uskrsni doručak. Obično se radi na Veliki petak, kako bi se dobro ohladio i mogao uredno narezati.

U Istri se uskrsno jutro započinje pincom s grožđicama, a slade se i poveticom s nadjevom od oraha i jabuka. Svakako treba spomenuti i pršut, koji je nekad bio rezerviran samo za dobrostojeće. U vrijeme ručka zaviruje se ispod peke i s nestrpljenjem očekuje janjetina, uglavnom s krumpirima.

I u Dalmaciji se tradicionalno jede sirnica, a popularne su i kolube, pletenice s umetnutom pisanicom. Nezaobilazna je mlada janjetina s mladim lukom i mladom kapulom, a jedino "staro" što dolazi u obzir je čaša dobrog crnog vina. Nije neobično vidjeti ni pašticadu s domaćim njokima. Osim što se slade pincom, Dalmatinci se za Uskrs vole počastiti i kroštulama, fritulama te kolačima s bademima, rogačem i/ili suhim voćem.

 | Author: Shutterstock foto: Shutterstock

Regionalne se gastronomske tradicije razlikuju, ali ipak imaju nekoliko dodirnih točaka. Uskrsna je košarica gotovo uvijek ista, postoji ljubav prema dizanom tijestu, a tucanje jaja je omiljena zabava najmlađih. I najbitnije od svega, ostaci hrane iz uskrsne košarice se nikako ne smiju baciti!

Ako držiš do tradicije, ili je želiš oživjeti, zaputi se u METRO i nabavi sve što ti je potrebno za formiranje bogatog blagdanskog jelovnika. Dobra je vijest da, uz METRO Foodie Club karticu, možeš kupovati u METRO-u kao fizička osoba i isprobati asortiman koji koriste profesionalni chefovi.

Dobitnici nagradnog natječaja su: Martina Marić,  Barbara Boronić Nikić, Silvija Možanić, Marina Mršić i Paulina Bogović.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.