Tri idealna jela i vina za uskrsni stol

Život je prekratak da bi se pila loša vina, što znači da svaki dan u čaši treba biti dobra kapljica. Za blagdane poput Uskrsa ipak još malo bolja.
Vidi originalni članak

Kako će i uskrsni stol biti prepun raznovrsnih jela, ovaj put, umjesto tri vina primjerena jednom jelu, za tri jela preporučjem po jedno vino i to tako da hranom i pićem ovog blagdanskog velikog vikenda proputujemo cijelu Hrvatsku.


S Jadrana u Moslavinu: Kosovec Škrlet Selekcija 2011.

Brujet od bakalara
Pa ja ne volim bakalar. Što sad? To sam pomislio gledajući naziv jela od te ribe hladnih sjevernih mora koja je iz meni sasvim nerazumljivih razloga postala popularna i na obalama našeg toplog, prekrasnog i puno finijim ribama bogatog Jadrana. No, dodatak pelata od rajčice koji će malo ublažiti miris i okus bakalara te povjerenje u Veljka Barbierija izazov su i za odabir pravog vina. Neka to bude Kosovec Škrlet Selekcija. mekano i raskošno vino za koje je 20 posto te izvorne moslavačke sorte odležalo sedam dana na bobicama grožđa čime je i ostatku vina dalo posebnu punoću. 




Iz Istre u Baranju: Josić Cuvee 2011.

Janjeći kotleti s povrćem
Janjeći kotleti sa šparogama umotanima u pancetu te blanširanim povrćem, džemom od rajčice i puno začina toliko su fino, ali okusima kompleksno jelo da bi krivi izbor vina bio prava katastrofa. Baranjsko vino Josić Cuvee 2011. dovoljno je harmonično da upotpuni predivnu hranu i dovoljno raznoliko da se prožme sa svim njenim mirisima. Riječ je o mješavini dviju tijelom i kiselinama snažnih bordoških sorata, cabernet sauvignona i njegova oca cabernet franca, te mirišljavog i razigranog burgundijskog crnog pinota. Polako teče niz grlo, kao što fini baranjski pijesak lagano sipi kroz prste. 
 


S kontinenta na Hvar: Tomić Plavac 2011.

Pačji confit s lećom i umakom
Vino se pije na ure, a ne na litre, tvrdi Andro Tomić, slikoviti vinar iz Jelse na Hvaru čiji plavac berbe 2011. preporučujem uz pačji confit s lećom. Ure i trebaju za pripremu tog jela, ponajprije zbog leće, prekrasne mahunarke siromašne mastima, a bogate proteinima, za koju nutricionisti tvrde da je posebno dobro pripremati je s mesom. A o pačjem mesu je bespredmetno govoriti. Uspoređivati se može samo s gusjim. Tako se i s jedinstvenim plavcem malo svjetskih sorata može uspoređivati, posebno s hvarskim poput ovoga koji je iz vinograda starijih od 50 godina. Miriše po suhom crnom voću!

 

*Tekst je malo stariji, pa nas živo zanima kakvi su vaši današnji utisci uz ova vina!

Posjeti Gastro.hr