Uje oil bar, Split

Upitat ćete se možda zašto u sekciji "restorani" pišemo o nekakvom "oil baru" u kojem nude preko 50 vrsta hrvatskih maslinovih ulja u raznim degustacijskim kombinacijama.
Vidi originalni članak

Ime je možda pomalo i nezgodno s obzirom da je Uje Oil bar puno više od nekakve degustacijske prostorijice u kojoj se kušaju i prodaju maslinova ulja. Dapače, od svog otvorenja, UJE pomalo „preuzima kvart“ tj. kantun u kojemu se smjestio: posljednjih mjeseci na nekoliko metara udaljenosti otvoren je i njihov Wine bar kao i „Pikulece Dina Galvagna“, splitski tapas bar đir.

No, vratimo se Uju (poznatom i kao lancu oleoteka duž obale). Kao prvo, neizmjerno je to šarmatno uređeno mjesto na uglu jedne uličice unutar stare splitske jezgre. Drveni podovi, zidovi i stolovi, tegle s maslinama i začinskim biljem. Police sa raznim lokalnim proizvodima (prevladava, naravno, maslinovo ulje), zimnicom (ili ljetnicom), ali i pokojim komadom iz pušnice jasno daju do znanja da je ovdje namirnica na prvom mjestu. Kao drugo, atmosfera je izvrsna, pogotovo u večernjim satima, iako šarma ne nedostaje ni preko dana. Kao treće, jelovnik je tako zanimljiv i primamljiv da se poželite vraćati mnogo puta. A ponuda, nije nikakvo pretenciozno visoko nakuhavanje, nego na pofriškani način prezentirana tradicija i lokacija, Mediteran u Splitu 21. stoljeća. Nabacit ću tek nekoliko imena jela, pa procijenite sami: mol sa slanutkom, dolce garbo, pivac u vinu, janjeće bržole, sipa na mletački, paradižot... Besprijekorno dizajnirani jelovnik nudi i razne „suho+sir+usoljeno“ opcije na daščici, daski ili daščetini, s izborom džemova, maslinovih ulja i ostalih domaćih ljetno-zimskih kiseliša i konzervirunga.

Mol sa slanutkom ponudio nam je neočekivano ogoljene, nježne i diskretne okuse ribe s podrškom česte mediteranske mahunarke. Nešto između juhe i variva. Krepko i osvježavajuće. Ragu sa ficlekima bifteka bio je dobro prožet debelim, sočnim okusima mesa i šuga koji je bio toliko moćan da nas je podsjetio na ragu od divljači, dok su špageti s pomama odali borbu s nabavkom dobrih poma do kojih ove godine nije jednostavno doći. Toliko toga ostalo nam je još neisprobanog, pri čemu u prvom redu slinimo na ponudu koja se dnevno mijenja prema dostupnim dobrima na Pazaru i kod ostalih lokalnih dobavljača.

Cijene nisu sasvim nježne, ne. No, s obzirom na lokaciju, navalu turista koji su otkrili Split, namirnice i doživljaj koji Uje nudi, teško da mogu biti niže. U svakom slučaju, koncept ovog mjesta, smiješno je reći, u Splitu je skoro pa pionirski. Vjerujem da ćemo uskoro, s obzirom na gastronomski bum koji taj grad doživljava, imati mnogo ovakvih zgodnih, pametnih i iznimno ugodnih mjesta s vrhunskom lokalnom spizom. Veselimo im se.

Adresa: Dominisova 3
Grad: Split
Telefon: +385 95 200 8008
WWW: www.uje.hr
Kapacitet: 60-ak mjesta
Omogućeno plaćanje karticama: DA
Omogućeno parkiralište: NE

Posjeti Gastro.hr