Urnebes, Zagreb

Posljednjih mjeseci u Zagrebu se otvaraju gotovo isključivo restorani i zalogajnice u kojima se pripremaju jela s roštilja.
Vidi originalni članak

Čini se da se restoranska scena nakon višegodišnjih pokušaja stvaranja drugačije, za nijansu više kuhinje, ipak vratila iskonskim jelima naših kontinentalnih prostora. Ćevapi, pljeskavice, miješano meso uz kajmak, lepinje i druge klasične priloge ipak najbolje prolaze kod naše klijentele.

Još jedna u nizu roštiljarni, ovoga puta u nešto pristojnijoj izvedbi, otvorila se prije nekoliko mjeseci na samom kraju Trnjanske ceste, uz Savu. Nosi znakovito ime Urnebes, istočnjačkog prizvuka, a budući da se radi o restoranu koji je ujedno i noćni klub, opisuju ga kao mjesto u kojemu se možete jesti, piti i veseliti se do ranih jutarnjih sati. Mi smo odlučili posjetiti Urnebes u vrijeme nedjeljnog ručka, budući da nas je više zanimala ponuda hrane od vrste zabave koja se nudi na ovome mjestu. Poprilično velik prostor u rano nedjeljno poslijepodne bio je do polovice popunjen gostima, mahom obiteljima koje su došle na nedjeljni ručak. Odmah smo zapazili velike plate i junačke porcije koje dominiraju stolovima. Prostrani interijer toplinu je dobio kombinacijom zida od crvene cigle, tamnog drveta i velikih staklenih stijena. Suvremeni štih daju veliki neonski natpisi s tamno ljubičastim svjetlom na zidu.

Specijaliziran za meso s roštilja
Prvi dojam nije odavao mjesto koje je otvoreno tek tri mjeseca, čini se da ste zakoračili u tradicionalnu gostionicu koja se na tom mjestu nalazi oduvijek. Ponuda je u punom smislu riječi klasična, još jedna fotokopija jelovnika zagrebačkih roštilja, samo što ćete je u Urnebesu dobiti na skupljem, zlatnom papiru, a ne na plastificiranom papiru s masnim mrljama. Ćevapi, pljeskavice, vješalice, lungić, mućkalica, ražnjići, piletina, ali i nekoliko vrsta bifteka našli su se na jelovniku. Iznenađenje je i mogućnost narudžbe odojka i peke po dogovoru te ponuda janjetine, telećih rolica i lignji. Odlučili smo probati biftek i ugodno se iznenadili kvalitetom i mekoćom mesa te poštivanjem uputa o pečenosti odreska.

Pljeskavica punjena sirom je također bila sasvim solidna, ali ne i spektakularna. Na prilozima bi mogli još malo poraditi, primjerice, uvesti pravi domaći pečeni krumpir umjesto tvorničkog pommes frittesa i poboljšati kvalitetu i pripremu povrća na grillu. Međutim, ponuda i usluga zaslužuju visoku ocjenu, a omjer cijene i kvalitete je zadovoljavajući.

Vrsta: rafinirana verzija roštiljarnice koja postaje noćni klub u sitnim satima
Adresa: Trnjanska 117, 10 000 Zagreb
Grad: Zagreb
Telefon: 098 555 511
Radno vrijeme: ned- uto od 10 - 24 h, sri- sub 10-18 h
Kapacitet: 150 osoba

Posjeti Gastro.hr