Špajza 20. veljače 2013.

Urnebes, Zagreb

urnebes_naslovna.jpg
gastro postao gastro.24sata.hr
Posljednjih mjeseci u Zagrebu se otvaraju gotovo isključivo restorani i zalogajnice u kojima se pripremaju jela s roštilja.

Čini se da se restoranska scena nakon višegodišnjih pokušaja stvaranja drugačije, za nijansu više kuhinje, ipak vratila iskonskim jelima naših kontinentalnih prostora. Ćevapi, pljeskavice, miješano meso uz kajmak, lepinje i druge klasične priloge ipak najbolje prolaze kod naše klijentele.

Još jedna u nizu roštiljarni, ovoga puta u nešto pristojnijoj izvedbi, otvorila se prije nekoliko mjeseci na samom kraju Trnjanske ceste, uz Savu. Nosi znakovito ime Urnebes, istočnjačkog prizvuka, a budući da se radi o restoranu koji je ujedno i noćni klub, opisuju ga kao mjesto u kojemu se možete jesti, piti i veseliti se do ranih jutarnjih sati. Mi smo odlučili posjetiti Urnebes u vrijeme nedjeljnog ručka, budući da nas je više zanimala ponuda hrane od vrste zabave koja se nudi na ovome mjestu. Poprilično velik prostor u rano nedjeljno poslijepodne bio je do polovice popunjen gostima, mahom obiteljima koje su došle na nedjeljni ručak. Odmah smo zapazili velike plate i junačke porcije koje dominiraju stolovima. Prostrani interijer toplinu je dobio kombinacijom zida od crvene cigle, tamnog drveta i velikih staklenih stijena. Suvremeni štih daju veliki neonski natpisi s tamno ljubičastim svjetlom na zidu.

Specijaliziran za meso s roštilja
Prvi dojam nije odavao mjesto koje je otvoreno tek tri mjeseca, čini se da ste zakoračili u tradicionalnu gostionicu koja se na tom mjestu nalazi oduvijek. Ponuda je u punom smislu riječi klasična, još jedna fotokopija jelovnika zagrebačkih roštilja, samo što ćete je u Urnebesu dobiti na skupljem, zlatnom papiru, a ne na plastificiranom papiru s masnim mrljama. Ćevapi, pljeskavice, vješalice, lungić, mućkalica, ražnjići, piletina, ali i nekoliko vrsta bifteka našli su se na jelovniku. Iznenađenje je i mogućnost narudžbe odojka i peke po dogovoru te ponuda janjetine, telećih rolica i lignji. Odlučili smo probati biftek i ugodno se iznenadili kvalitetom i mekoćom mesa te poštivanjem uputa o pečenosti odreska.

Pljeskavica punjena sirom je također bila sasvim solidna, ali ne i spektakularna. Na prilozima bi mogli još malo poraditi, primjerice, uvesti pravi domaći pečeni krumpir umjesto tvorničkog pommes frittesa i poboljšati kvalitetu i pripremu povrća na grillu. Međutim, ponuda i usluga zaslužuju visoku ocjenu, a omjer cijene i kvalitete je zadovoljavajući.

Vrsta: rafinirana verzija roštiljarnice koja postaje noćni klub u sitnim satima
Adresa: Trnjanska 117, 10 000 Zagreb
Grad: Zagreb
Telefon: 098 555 511
Radno vrijeme: ned- uto od 10 - 24 h, sri- sub 10-18 h
Kapacitet: 150 osoba

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.