Uskoro ćete morati u pravu potragu za mahunama vanilije...

Thinkstock
Chefovi, ali i kuhari amateri koji vole pripremati slastice, morat će izdvojiti više novca za vaniliju jer prijeti nestašica.
Vidi originalni članak

Cijena je i inače poprilično visoka, a razlog je višemjesečni proces proizvodnje. Najveći se dio uzgaja na Madagaskaru, gdje se na umjetan način mora i oprašivati. U svibnju je oluja uništila trećinu nasada, a procjenjuje se kako će novi prve mahune dati tek za pet godina.

Dodatno je opterećenje i pomama za organskim namirnicama, a tom su se trendu priklonili i veliki proizvođači poput Nestlea kojima su potrebne ogromne količine.

 

Nježna i mirisna vanilija: Donosimo 10 slatkih recepata


Imajte na umu nestašicu vanilije i nadopunite svoje kućne zalihe sljedeći put kad naletite na mahune u trgovini. Toliko se uvukla u pripremu recepata da je teško zamisliti život bez nje. 

 

Posjeti Gastro.hr