Uz ovih 6 trikova održi kuhinju čistom i mirisnom!

Shutterstock Čišćenje kuhinje nije tako komplicirano uz naše savjete
Mnogo je stvarčica u tvojoj kući koje možeš iskoristiti za temeljito (i jeftino) čišćenje te uklanjanje neugodnih mirisa...
Vidi originalni članak

Mali trikovi za čišćenje nekad jednostavno ne funkcioniraju ili čak naprave veći nered nego prije što si započela. Donosimo provjerene trikove koji ti sigurno nisu nikada pali na pamet. Priprema, pozor - čišćenje!

 

tips & tricks Čišćenje kuhinje: Ne zaboravi očistiti ovih 6 stvari

 

1. Dodaj malo octa u perilicu posuđa

Ako živiš u području s tvrdom vodom, vjerojatno te dosta frustrira posuđe koje nije oprano kako treba te i dalje izlazi prljavo. Stavi posudu s desne strane prema gore u perilicu posuđa i ulij malo octa. Ocat će ti pomoći u suzbijanju te tvrde vode, tako da tvoje posuđe izgleda besprijekorno.

2. Napokon se riješi tih dosadnih mrlja od kave

Imaju li tvoje šalice za kavu tvrdoglave smeđe mrlje koje ne možeš oprati? Pokušaj sa sodom bikarbonom: Pospi malo na dno svoje umrljane šalice i dodaj dovoljno vode da se stvori pasta te dobro izribaj. Sode bikarbona riješit će mrlje u samo nekoliko minuta. Zatim jednostavno isperi i operi šalicu deterdžentom za suđe. 

 

Tips and tricks Otkrij kako Martha Stewart čisti svoj hladnjak

 

3. Iskoristi krumpir da očistiš zahrđalo željezo

Ovaj trik možeš koristiti i za druge zahrđale stvari. Evo kako to funkcionira: Prerežeš krumpir na pola, prerezan kraj umočiš u sapun ili sodu bikarbonu i istrljaš zahrđali dio. Ponavljaj sve dok se hrđa ne ukloni! 

4. Drži malo krede u svojoj kuhinji

Kladimo se da ovo nisi znala: kreda je super upijajuća, što je čini izvrsnim čarobnim štapićem za mrlje. Ukloni višak hrane i ulja s zaprljane odjeće ili kuhinjskih krpa čistim papirnatim ručnikom - i pokrij cijelo mjesto usitnjenom kredom.

Zatim, prije nego što baciš svoj uljem zamrljani predmet na pranje, istrljaj mjesto s malo sredstva za uklanjanje mrlja ili deterdženta za pranje rublja, operi ga vrućom vodom i masna mrlja bi trebala nestati.

 

Tips and tricks! Kako održati kuhinjske krpe i ručnike svježima i čistima

 

5. Stavi vatu u kantu za smeće

Smeće smrdi. To je neosporiva činjenica. Ali evo trika kako ga učiniti malo manje smrdljivim - ili bolje rečeno, smrdljivim na dobar način.

Uzmi vatu, namoči je u esencijalno ulje i spusti u kantu za smeće, ispod same vrećice. Lako je i jeftino sredstvo za borbu protiv neugodnih mirisa.

6. Poliraj sudoper od nehrđajućeg čelika brašnom

Ako imaš sudoper od nehrđajućeg čelika, najbolje što možeš učiniti je polirati ga brašnom. Operi i osuši sudoper, pospi ga cijelog brašnom, a zatim prijeđi na poliranje. Iznenadit ćeš se koliko metal sjaji!

 

tips & tricks Ove namirnice ujedno su i odlična sredstva za čišćenje!

 

Posjeti Gastro.hr