Razlog zbog kojeg kuhinjske krpe i ručnici imaju neugodan miris jest loše održavanje njihove svježine, a razlog loše svježine jest njihovo učestalo i univerzalno korištenje za sušenje ruku, brisanje prosipanih stvari te uklanjanje prašine ili ostataka hrane s kuhinjskih površina. Neadekvatan način pranja u tome može samo odmoći jer ponekad i friško oprane krpe i ručnici još uvijek mogu imati ustajali miris.
Pravilno održavanje kuhinjskih krpa i ručnika
Ručnici i kuhinjske krpe napravljeni su s ciljem da apsorbiraju, a to je upravo ono što i čine. No, ako želiš sačuvati njihovu svježinu i postići visoku razinu higijene provjeri ovih nekoliko jednostavnih koraka:
- Redovito ih peri - ako rublje pereš samo jednom tjedno, onda moraš osigurati dovoljan broj krpa i ručnika kako bi ih mogla mijenjati svakih nekoliko dana.
- Namoči ih u posudu tople vode i octa - na oko 15 minuta, a u nju možeš dodati i još jednu žlicu sode bikarbone.
- Peri ih na visokoj temperaturi - iako ih možeš prethodno natopiti na 15-ak minuta u toploj vodi, kada dođe vrijeme pranja odaberi visoke temperature.
- Nikada ne ostavljaj krpe i ručnike u perilici rublja preko noći ili duže vrijeme - uvijek ih prebaci izravno u sušilicu kako bi rast bakterija bio minimalan ili ih objesi na sušilo za rublje.
- Obavezno održavaj kuhinju suhom i čistom - ručnici i krpe mirise i vlagu mogu pokupiti i iz ustajalog zraka.
- Kada ih ne koristiš, ručnike i krpe objesi na rub pećnice ili ih rasprostri na slobodnom mjestu - nikada ih nemoj slagati jedno na drugo jer će im to otežati sušenje te cirkulaciju zraka.
- Svakog mjeseca stavi svoje ručnike i krpe u veliku posudu s kipućom vodom na pet do sedam minuta - to će ubiti preostale bakterije i ukloniti neugodne mirise!