Špajza 20. studenoga 2021.

Kako održati kuhinjske krpe i ručnike svježima i čistima

Kuhinjske krpe foto: SHUTTERSTOCK
gastro postao gastro.24sata.hr
Nema ništa gore od zamazanih i smrdljivih kuhinjskih krpa i ručnika. S obzirom na njihovu široku uporabu, uobičajeno je da imaju čudan miris, ali tome na kraj možeš stati pravilnim održavanjem

Razlog zbog kojeg kuhinjske krpe i ručnici imaju neugodan miris jest loše održavanje njihove svježine, a razlog loše svježine jest njihovo učestalo i univerzalno korištenje za sušenje ruku, brisanje prosipanih stvari te uklanjanje prašine ili ostataka hrane s kuhinjskih površina. Neadekvatan način pranja u tome može samo odmoći jer ponekad i friško oprane krpe i ručnici još uvijek mogu imati ustajali miris.

Pravilno održavanje kuhinjskih krpa i ručnika

Ručnici i kuhinjske krpe napravljeni su s ciljem da apsorbiraju, a to je upravo ono što i čine. No, ako želiš sačuvati njihovu svježinu i postići visoku razinu higijene provjeri ovih nekoliko jednostavnih koraka:

  • Redovito ih peri - ako rublje pereš samo jednom tjedno, onda moraš osigurati dovoljan broj krpa i ručnika kako bi ih mogla mijenjati svakih nekoliko dana.
  • Namoči ih u posudu tople vode i octa - na oko 15 minuta, a u nju možeš dodati i još jednu žlicu sode bikarbone. 
  • Peri ih na visokoj temperaturi -  iako ih možeš prethodno natopiti na 15-ak minuta u toploj vodi, kada dođe vrijeme pranja odaberi visoke temperature.
  • Nikada ne ostavljaj krpe i ručnike u perilici rublja preko noći ili duže vrijeme - uvijek ih prebaci izravno u sušilicu kako bi rast bakterija bio minimalan ili ih objesi na sušilo za rublje.
  • Obavezno održavaj kuhinju suhom i čistom - ručnici i krpe mirise i vlagu mogu pokupiti i iz ustajalog zraka.
  • Kada ih ne koristiš, ručnike i krpe objesi na rub pećnice ili ih rasprostri na slobodnom mjestu - nikada ih nemoj slagati jedno na drugo jer će im to otežati sušenje te cirkulaciju zraka.
  • Svakog mjeseca stavi svoje ručnike i krpe u veliku posudu s kipućom vodom na pet do sedam minuta - to će ubiti preostale bakterije i ukloniti neugodne mirise!

 

Možda vas zanima... Preporodite se: Najlakši trik za čišćenje kuhala za vodu Špajza Možda vas zanima... Gdje svoj kuhinjski pribor kupuju najbolji kuhari? Špajza drvena daska za rezanje Možda vas zanima... Kako pravilno održavati drvene daske za rezanje Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.