Uživajte sa mnom!

Uživajte sa mnom
Vodeći hrvatski gastronom objavio je knjigu sa sto recepata Uživajte sa mnom!, koja sadrži priče hrvatskog gastrobarda Radovana Marčića.
Vidi originalni članak

Ne radi se o uobičajenoj kuharici iz koje možemo prepisati recept za neku prigodu i vratiti je na policu da se izgubi među svakojakim drugim priručnicima za povremenu upotrebu, a još više nije za zaborav. To je knjiga priča o jadranskoj tradiciji, uz recepte koji otkrivaju nevjerojatnu raznolikost u detaljima, netipičnu za tako relativno mali zemljopisni prostor.

Knjiga Uživajte sa mnom! kroz segment prehrane otkriva i popunjava prazninu u razumijevanju običaja i ljudi koji su ostali vezani i vjerni moru i vrijedan je doprinos razumijevanju baštine koja u svoj svojoj raznolikosti pokazuje kulturni identitet iz kojeg se stvarala i u čijem se duhu čuva tradicija. Radovan Marčić, član žirija »MasterChefa Hrvatska«, majstor je riječi koja tjera na kužinavanje i blagovanje, na putene grijehe nepca, na stolovanje u ugodnom društvu što se okupilo baš zbog te teće i onog što u teći jest.

Poznati gurman i autor brojnih tekstova

Radovan Marčić (Zagreb, 1954.) nakon završene Jezične gimnazije studira komparativnu književnost i sociologiju, a potom diplomira režiju. Do 1995. bavi se isključivo kazalištem i srodnim medijima, a potom sve više pisanjem, najviše o moru i gastronomiji. Napisao je dvotomni Peljar hrvatskog Jadrana, svojevrsni nastavak ove knjige 1300 planova luka, lučica i uvala (prevedena na četiri jezika), te zbirku eseja i recepata Poslanice sladokuscima, a zajedno s Braslavom Karlićem autor je knjige Gustoza đita – Jadranski gurmanski peljar (prevedena na tri jezika).

U koautorstvu sa Šimom Sušićem napisao je knjigu MasterChef, dnevnik pobjednika, a autor je i u zborniku tekstova o moru Jadranski arhipelag priča priče. Osim u magazinu More, čiji je jedan od osnivača i član uredništva do 2011., tekstove o plovidbi, očuvanju mora i gastronomiji objavljuje u nizu drugih tiskovina. Autor je i mnogih tekstova o kazalištu. Uredio je desetak knjiga o kuhanju i plovidbi. Bio je član žirija gastroshowa »MasterChef Hrvatska«.
Autor: Radovan Marčić
Izdavač: VBZ, 2012.

Posjeti Gastro.hr