Volarević, Plavac Mali Rose Syrtis 2012

Obitelj Volarević je relativno novo vinsko ime južne Dalmacije s nasadima iz 2008. godine na položajima još novijeg vinogorja Komarna. Naime, do ove je godine 80-ak hektara vinograda ovoga područja bilo dijelom većeg i terroirski znatno raznolikijeg vinogorja Neretva pa se tako na etiketi za berbu 2012. još uvijek nalazi oznaka "starog" vinogorja.
Vidi originalni članak

Unutar novoformiranog vinogorja smjestila su se još neka kvalitetna i zvučna imena poput Rizmana i Saint Hillsa čiji je značaj svakako još jedan od razloga za izdvajanje ovog vinogorja kao posebnosti i svojevrsne mini apelacije s vlastititom mikroklimom i drugim položajnim značajkama (pretežno južna ekspozicija, gotovo pa sjeverno, na obalu "translatirani" Dingač).

Za ovo vino sami proizvođači kažu da predstavlja nježniju stranu Plavca Malog, što je u jednu ruku i točno ali ne očekujte nježni rose već tamniji, sa čvrstim stiskom, izraženim karakterom i određenom prgavom crtom. Stilski je na tragu Miloševog Stagnuma iz 2012. godine što je svakako pozitivna referenca, a kao i Frano, obitelj Volarević njeguje prirodi blizak, minimalno intervencionistički pristup vinogradarenju i vinarenju.Tamno ružičasta do crvena boja zrele srpanjske lubenice naprosto blješti iz čaše i protkana je zavidnom dubinom i masivnošću.

Sve nijanse potenciranih aroma zrelog crvenog voća izmjenjuju se gotovo jednoliko – od slatkastih aroma maline, preko nešto svježijih mirisa višnje do prirodno kiselog crvenog ribiza. Drugi red čine slabije primjetne kvaščane arome prisutne u dovoljnoj mjeri da ukažu na ozbljost i određenu, u naznakama primjetnu dubinu. U ustima je vino mesnato i elastično s poznatim a opet jedinstvenim "žilavim" doživljajem teksture i tijela na nepcu. Unatoč snazi i prisutnosti tzv. grubljih komponenti poput tanina, kiseline i adstrigencije, nije nimalo divlje te ima dovoljno voćne komponente potrebne da ovom vinu obilne topline i obalne zrelosti osigura ravnotežu bez straha od nekontrolirane dekompozicije sastavnih dijelova.

Nakon umjereno punog do punog srednjeg dijela, završetak je ugodno topao, slatkasto-gorak i osrednje trajnosti ali dugotrajno pamtljivih senzacija. Vjeujem da je pred rose Plavcem obitelji Volarević zanimljiva budućnost kao uostalom i pred postojećim i budućim opolima od Plavca Malog drugih proizvođača. Međutim značajna prednost kušanog primjerka je u njegovoj iznimno konkuretnoj cijeni koja ga svrstava u sami vrh "best buy" rosea na našem tržištu.

Vino za recenziju osigurala vinoteka Vivatina

Vrsta: mirno ružičasto suho vino
Sorta: Plavac Mali
Berba: 2012
Regija: južna Dalmacija
Proizvođač: Vinogradi Volarević
Najbolje pristaje uz: tuna na žaru ili u pećnici s krumpirom, janjetina iz pećnice, teletina lešo s korjenastim povrćem
Temperatura posluživanja: 12 - 14 ºC
Cijena: oko 50-60 kn

 

Posjeti Gastro.hr