Špajza 31. srpnja 2013.

Volarević, Plavac Mali Rose Syrtis 2012

Plavac Mali rose Syrtis
gastro postao gastro.24sata.hr
Obitelj Volarević je relativno novo vinsko ime južne Dalmacije s nasadima iz 2008. godine na položajima još novijeg vinogorja Komarna. Naime, do ove je godine 80-ak hektara vinograda ovoga područja bilo dijelom većeg i terroirski znatno raznolikijeg vinogorja Neretva pa se tako na etiketi za berbu 2012. još uvijek nalazi oznaka "starog" vinogorja.

Unutar novoformiranog vinogorja smjestila su se još neka kvalitetna i zvučna imena poput Rizmana i Saint Hillsa čiji je značaj svakako još jedan od razloga za izdvajanje ovog vinogorja kao posebnosti i svojevrsne mini apelacije s vlastititom mikroklimom i drugim položajnim značajkama (pretežno južna ekspozicija, gotovo pa sjeverno, na obalu "translatirani" Dingač).

Za ovo vino sami proizvođači kažu da predstavlja nježniju stranu Plavca Malog, što je u jednu ruku i točno ali ne očekujte nježni rose već tamniji, sa čvrstim stiskom, izraženim karakterom i određenom prgavom crtom. Stilski je na tragu Miloševog Stagnuma iz 2012. godine što je svakako pozitivna referenca, a kao i Frano, obitelj Volarević njeguje prirodi blizak, minimalno intervencionistički pristup vinogradarenju i vinarenju.Tamno ružičasta do crvena boja zrele srpanjske lubenice naprosto blješti iz čaše i protkana je zavidnom dubinom i masivnošću.

Sve nijanse potenciranih aroma zrelog crvenog voća izmjenjuju se gotovo jednoliko – od slatkastih aroma maline, preko nešto svježijih mirisa višnje do prirodno kiselog crvenog ribiza. Drugi red čine slabije primjetne kvaščane arome prisutne u dovoljnoj mjeri da ukažu na ozbljost i određenu, u naznakama primjetnu dubinu. U ustima je vino mesnato i elastično s poznatim a opet jedinstvenim "žilavim" doživljajem teksture i tijela na nepcu. Unatoč snazi i prisutnosti tzv. grubljih komponenti poput tanina, kiseline i adstrigencije, nije nimalo divlje te ima dovoljno voćne komponente potrebne da ovom vinu obilne topline i obalne zrelosti osigura ravnotežu bez straha od nekontrolirane dekompozicije sastavnih dijelova.

Nakon umjereno punog do punog srednjeg dijela, završetak je ugodno topao, slatkasto-gorak i osrednje trajnosti ali dugotrajno pamtljivih senzacija. Vjeujem da je pred rose Plavcem obitelji Volarević zanimljiva budućnost kao uostalom i pred postojećim i budućim opolima od Plavca Malog drugih proizvođača. Međutim značajna prednost kušanog primjerka je u njegovoj iznimno konkuretnoj cijeni koja ga svrstava u sami vrh "best buy" rosea na našem tržištu.

Vino za recenziju osigurala vinoteka Vivatina

Vrsta: mirno ružičasto suho vino
Sorta: Plavac Mali
Berba: 2012
Regija: južna Dalmacija
Proizvođač: Vinogradi Volarević
Najbolje pristaje uz: tuna na žaru ili u pećnici s krumpirom, janjetina iz pećnice, teletina lešo s korjenastim povrćem
Temperatura posluživanja: 12 - 14 ºC
Cijena: oko 50-60 kn

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.