Vujnović, Plame 2009.

Od perjanica pojedinih vinarija jednostavno očekujete da u najmanju ruku dobijete ono što ste platili. Ponekad se dogodi (na žalost nedovoljno često) da tijekom uživanja u vinu shvatite da ste dobili i više nego što ste platili zbog otvaranja butelje u posebnom trenutku i idealnom stupnju razvoja.
Vidi originalni članak

Za preostale trenutke tu su „druge“ etikete vinarije čiji sadržaj je vrlo često pravo iznenađenje a koje najčešće zabljesnu u boljim godištima kada pojam „vrijednost za novac“ dobiva na značenju. Vujnovićev Plavac iz 2009. je upravo na tragu takvog ostvarenja. Druga etiketa vinarije bi vrlo lako, ukoliko količine dozvole mogla poživiti solidan život, i obilježiti ovu berbu u većoj mjeri nego Ivan Dolac.

Boje prezrele tamne višnje, viskozno i umjereno duboko lagano se razlijeva po stijenkama čaše. U prvom naletu zamjećuju se bogati, slasni i čisti mirisi crvenog voća poput zrele višnje (jedno od češćih aromatskih asocijacija kod uravnoteženih vina južnih mediteranskih vinogorja).

Herbalni dio predstavljen je sušenim mediteranskim začinima te nijansiranom svježinom borovih iglica i vlažne mahovine da bi se nakon pola sata prozračivanja arome preusmjerile ka vrućem asfaltu i karameliziranoj čokoladi. Upravo ova kombinacija višnje i asfalta podsjetila me je na ekološke uratke apulijskih vinara bazirane na Primitivu.

Mekanih, izravnih i pristupačnih okusa u ustima sa zamjetnim ali nimalo grubim taninima teksture narančine kore i slatkastih okusa klinčića i vanilije. Lagano naelektrizirano na nepcu gotovo pa leprša po cijeloj usnoj šupljini. Umjereno tijelo i dozirana ekstraktnost samo su podcrtali ukupni dojam uravnoteženog otočkog Plavca. Vino stvoreno za uživanje. S hranom ili bez.

Vrsta: mirno crno suho vino
Sorta: Plavac Mali
Berba: 2009.
Proizvođač: Vjekoslav Vujnović
Najbolje pristaje uz: salata s od kuhane govedine, pašticada s njokima, kozji sir ili sir s plemenitom plijesni
Temperatura posluživanja: 18 ºC
Cijena: oko 80 kn

 

Posjeti Gastro.hr