Za ovim ćemo kuharicama posegnuti u 2021. godini!

Shutterstock
Unatoč svim promjenama, postoji jedna stvar koju su kuharice uvijek nudile, koju internetski recepti jednostavno ne mogu pružiti, a to je njihova postojanost i trajnost. Kuharice u sebi nose mogućnost prenošenja s koljena na koljeno, što se danas, dok pokušavamo sačuvati i istaknuti važnost kulture i običaja u suvremenom svijetu, čini važnije no ikad...
Vidi originalni članak

Nešto je nostalgično u svakoj kuharici. Obično popraćene uvodom ispunjenim osobnim pričama, kuharice su spomen određenih vremenskih razdoblja u životu kuhara, epilozi dana i noći provedenih u kuhinji u izradi brojnih recepata. Zamišljene na način da kombinacijom hrane, riječi i slika oblikuju cjelokupno iskustvo, kuharice postaju više od običnih antologija recepata i uputa: čine priče o ljudima koji ih pišu.

S obzirom na današnje doba u kojem živimo - doba večere od pet minuta - i lakoću kojom puko Google pretraživanje otključava riznicu raznovrsnih recepata, popularnost kuharica trebala bi opadati, zar ne? No, zanimljiva je činjenica da se danas kuharice prodaju više nego ikad. U Sjedinjenim Američkim Državama je 2017. godine prodano gotovo 18 milijuna kuharica. 

Ponekad su nam potrebne kuharice kojima se možemo uvijek iznova vraćati ili koje nas mogu naučiti osnovama kuhanja, za sve nas koji nismo čarobnjaci u kuhinji. S tom mišlju, u nastavku predlažimo nekoliko kuharica kojima se posebno veselimo u 2021. godini.

  •  Tangry Tart Hot and Sweet: A World of Recipes for Every Day 

Padma Lakshmi američka je autorica, aktivistica i model. Njezina nova zabavna kuharice spoj je životnih lekcija i ukusnih jela, a sadrži zadivljujuću raznolikost recepata iz cijelog svijeta. Inspirirana putovanjima u neke od najusamljenijih kutova planete, a Padma Lakshmi dijeli podrijetlo i tajne međunarodnih recepata, jednostavnih za pripremu. Nudi recepte kojima ćeš oduševiti goste, slana i slatka jela poput torti od rakovice, svježeg zelenog graha s lećom i kokosom, pržene piletine s hrenovkama, korejskih rebara s roštilja i čokoladnog sladoleda Amaretto. Tangy Tart Hot & Sweet kulinarski je i osobni spomenar Padminog života, ispunjen izazovnim osobnim pričama o njezinoj cjeloživotnoj povezanosti s hranom i kuhanjem. Od predjela do glavnih jela, od  juha do slastica - Tangy Tart Hot & Sweet savršena je kuharica za svakoga tko želi lako, elegantno i nezaboravno kuhanje. 

  • The Pepper Thai Cookbook: Family Recipes from Everyone's Favorite Thai Mom

Obiteljski, svakodnevni recepti omiljene tajlandske mame, inspirativna je kuharica majke Chrissy Teigen, Pepper Teigen. Sadrži 80 razigranih tajlandskih recepata za jela koja se spremaju u kućanstvu Teigen-Legend! Pepper Teigen je tajlandska mama i Yai (baka), a svatko tko je ljubitelj Chrissy, upoznat je i s Pepper – često je prisutna na Chrissynom Instagram profilu i internetskoj stranici gdje ju možemo vidjeti kako kuha s unukom Lunom ili priprema juhe za unuka Milesa. Ime "Pepper Thai" kuharica je dobila po Papperinoj ljubavi prema jakim začinima. U ovoj debitantskoj kuharici, svojevrsnom predznaku Chrissynog bestselera Cravings, Pepper dijeli jela zbog kojih se Chrissy zaljubila u hranu i kuhanje. Poglavlja su neobična i zabavna poput "Uvijek grickajući" (Thai Beef Jerky, Scotch Eggs), Salate, ali ne i dosadne (Salata od golih škampa) i Pepperin spremnik (Puffy pržena jaja, slatki čileanski džem). Osim recepata, Pepper priča i priče o svojim ranim danima u SAD-u, o učenju kuhanja tajlandskih jela s američkim sastojcima i pronalasku zamjena te o tome kako je živjeti s poznatom kćeri. Ova će kreativna kuharica zasigurno razveselite sve obožavatelje Chrissy i Pepper Teigen.

 

  • Food Between Friends Hardcover 

Najbolji prijatelji Jesse Tyler Ferguson, zvijezda Moderne obitelji i chef Julie Tanous odaju počast svojim rodnim mjestima pripremajući modernu kalifornijsku hranu. Budući da vole kuhati zajedno, otvorili su i zajednički gastro blog, a sada su odlučili svoje omiljene recepte objediniti u zanimljivoj i inspirativnoj kuharici. U "Hrani između prijatelja" kuhaju divnu hranu, začinjenu zabavnim pričama iz njihovih života. Crpeći inspiraciju iz regionalne hrane s juga i jugozapada s kojom su odrasli, Jesse i Julie pomno su izabrali recepte poput piletine s roštilja s bijelim umakom iz Alabame, juhe od griza i neizostavnog Mac 'n' cheesa. 

  • The Family Meal: Home Cooking with Ferran Adrià, 10th Anniversary Edition  

Novo izdanje svjetski najprodavanije kuharice, kultnog chefa Ferran Adrià, bit će objavljeno na 10. godišnjicu prvog izdanja, 9. ožujka 2021. godine. Kuharica daje odgovore na pitanja: Što Ferran Adrià jede za večeru i kako je hranio vrijedno osoblje u svom legendarnom restoranu El Bulli, smještenom na mediteranskoj obali sjeverno od Barcelone, pet puta proglašenim najboljim restoranom na svijetu. Kuharica "Obiteljski obrok" sadrži mjesečne jelovnike s tri slijeda kreirana za Ferrana i njegov tim. To je prva i jedina knjiga svakodnevnih recepata najutjecajnijeg svjetskog kuhara. Recepti u "Obiteljskom obroku" jednostavni su za pripremu; od Pečene piletine sa krumpirom, brancina pečenog na soli i sporo kuhane svinjetine u meksičkom stilu do torte od bijele čokolade i Pečenih jabuka sa šlagom, kuharica Ferrana Adriàe donosi velik izbor ukusnih, raznovrsnih i svakodnevnih jela.

  • The Origins of Cooking: Palaeolithic and Neolithic Cooking

Uz reizdanje popularne kuharice 'The family meal', 2021. godine izlazi još jedna kuharica chefa Ferrana Adrie u kojoj istražuje gastronomiju i kuhanje od njenih najranijih početaka. Ova zanimljiva knjiga preispituje temelje kuhanja, počevši od njezinih najranijih izvora. Prateći sve elemente od proizvoda i oruđa do vještina uključenih u pripremu hrane, Adria postavlja zanimljiva pitanja pitanja poput onih: je li izbor sirove hrane čin kuhanja ili kuhanje započinje kada se za prilagodbu koriste posebni alati? Može li se hrana smatrati 'kuhanom' kad se jede u sirovom stanju? Prepun intrigantnog teksta i osvjetljavajućih dijagrama i slika, 'The origins of cooking' savršen je dodatak ranije objavljenim knjigama: Obiteljski obrok, Kava Sapiens i Što je kuhanje.

Zanimljiv spoj Ove su kuharice inspirirane HIT serijama i filmovima!

Posjeti Gastro.hr