Zadnji trzaji ljeta: Parmigiana na poseban način

Screenshoot
Omiljenom talijanskom klasiku dodali smo neke nove sastojke, pa ga učinili još slasnijim. Upravo savršenim za zatvaranje još jedne ljetne gastro sezone.
Vidi originalni članak

Klasičnoj pripremi koja uključuje patlidžane, rajčicu i mozzarellu, dodali smo još i mesnu komponentu, ali i šaku orašastih plodova za bogatije okuse. Umjesto oraha, iskoristiti možete i bademe, a ono što će ovu parmigianu učiniti upravo savršenom jest dobra doza kvalitetnih sireva.

Sastojci:

  • 450 g pelata
  • 3 režnja češnjaka, usitniti
  • 1/4 šalice crvenog vina
  • 1/2 žličice šećera
  • 1/4 šalice lišća svježeg bosiljka
  • 800 g patlidžana (jedan veliki ili više manjih)
  • Gavrilović Panonica s paprom
  • 2 žlice krušnih mrvica
  • 2 žlice oraha
  • 1/2 šalice naribanog parmezana
  • 3/4 šalice mozzarelle, narezane na kockice
  • Maslinovo ulje
  • Sol, papar

Priprema:

  1. Na zagrijanom maslinovom ulju pirjajte češnjak dok požuti, oko 5 minuta, pa dodajte rajčicu sa sokom, vino, šećer, sol i bosiljak. Kuhajte uz povremeno miješanje 20-25 minuta, dok se umak zgusne.
  2. Pećnicu zagrijte na 230°C. Patlidžane operite i narežite na tanke krugove (ako su manji) ili uzdužno (ako je patlidžan velik). Položite narezani patlidžan na pladanj za pečenje, posolite ga i premažite maslinovim uljem s obje strane.
  3. Pecite po 15 minuta sa svake strane dok posmeđe.
  4. Vatrostalnu zdjelu lagano premažite uljem pa dodajte sloj umaka od rajčice.
  5. Zatim posložite jedan sloj patlidžana pa ga zalijte s umakom i pospite s polovicom količine mozzarelle i parmezana i sitno narezane Panonice s paprom.
  6. Nakon toga ponovno složite sloj patlidžana, umaka i obje vrste sira. Pomiješajte krušne mrvice i usitnjene orahe u maloj zdjelici s 1⁄4 žličice soli i jednom žličicom maslinovog ulja te pospite po površini.
  7. Pecite 20-25 minuta te ohladite 15-ak minuta prije serviranja.

U slast!

Posjeti Gastro.hr