gastro postao
Omiljenom talijanskom klasiku dodali smo neke nove sastojke, pa ga učinili još slasnijim. Upravo savršenim za zatvaranje još jedne ljetne gastro sezone.
Klasičnoj pripremi koja uključuje patlidžane, rajčicu i mozzarellu, dodali smo još i mesnu komponentu, ali i šaku orašastih plodova za bogatije okuse. Umjesto oraha, iskoristiti možete i bademe, a ono što će ovu parmigianu učiniti upravo savršenom jest dobra doza kvalitetnih sireva.
Sastojci:
- 450 g pelata
- 3 režnja češnjaka, usitniti
- 1/4 šalice crvenog vina
- 1/2 žličice šećera
- 1/4 šalice lišća svježeg bosiljka
- 800 g patlidžana (jedan veliki ili više manjih)
- Gavrilović Panonica s paprom
- 2 žlice krušnih mrvica
- 2 žlice oraha
- 1/2 šalice naribanog parmezana
- 3/4 šalice mozzarelle, narezane na kockice
- Maslinovo ulje
- Sol, papar
Priprema:
- Na zagrijanom maslinovom ulju pirjajte češnjak dok požuti, oko 5 minuta, pa dodajte rajčicu sa sokom, vino, šećer, sol i bosiljak. Kuhajte uz povremeno miješanje 20-25 minuta, dok se umak zgusne.
- Pećnicu zagrijte na 230°C. Patlidžane operite i narežite na tanke krugove (ako su manji) ili uzdužno (ako je patlidžan velik). Položite narezani patlidžan na pladanj za pečenje, posolite ga i premažite maslinovim uljem s obje strane.
- Pecite po 15 minuta sa svake strane dok posmeđe.
- Vatrostalnu zdjelu lagano premažite uljem pa dodajte sloj umaka od rajčice.
- Zatim posložite jedan sloj patlidžana pa ga zalijte s umakom i pospite s polovicom količine mozzarelle i parmezana i sitno narezane Panonice s paprom.
- Nakon toga ponovno složite sloj patlidžana, umaka i obje vrste sira. Pomiješajte krušne mrvice i usitnjene orahe u maloj zdjelici s 1⁄4 žličice soli i jednom žličicom maslinovog ulja te pospite po površini.
- Pecite 20-25 minuta te ohladite 15-ak minuta prije serviranja.
U slast!