gastro postao
                                            
                                        
                                    Omiljenom talijanskom klasiku dodali smo neke nove sastojke, pa ga učinili još slasnijim. Upravo savršenim za zatvaranje još jedne ljetne gastro sezone.
                                
                                
                                    
                                
                                Klasičnoj pripremi koja uključuje patlidžane, rajčicu i mozzarellu, dodali smo još i mesnu komponentu, ali i šaku orašastih plodova za bogatije okuse. Umjesto oraha, iskoristiti možete i bademe, a ono što će ovu parmigianu učiniti upravo savršenom jest dobra doza kvalitetnih sireva.
Sastojci:
- 450 g pelata
 - 3 režnja češnjaka, usitniti
 - 1/4 šalice crvenog vina
 - 1/2 žličice šećera
 - 1/4 šalice lišća svježeg bosiljka
 - 800 g patlidžana (jedan veliki ili više manjih)
 - Gavrilović Panonica s paprom
 - 2 žlice krušnih mrvica
 - 2 žlice oraha
 - 1/2 šalice naribanog parmezana
 - 3/4 šalice mozzarelle, narezane na kockice
 - Maslinovo ulje
 - Sol, papar
 
Priprema:
- Na zagrijanom maslinovom ulju pirjajte češnjak dok požuti, oko 5 minuta, pa dodajte rajčicu sa sokom, vino, šećer, sol i bosiljak. Kuhajte uz povremeno miješanje 20-25 minuta, dok se umak zgusne.
 - Pećnicu zagrijte na 230°C. Patlidžane operite i narežite na tanke krugove (ako su manji) ili uzdužno (ako je patlidžan velik). Položite narezani patlidžan na pladanj za pečenje, posolite ga i premažite maslinovim uljem s obje strane.
 - Pecite po 15 minuta sa svake strane dok posmeđe.
 - Vatrostalnu zdjelu lagano premažite uljem pa dodajte sloj umaka od rajčice.
 - Zatim posložite jedan sloj patlidžana pa ga zalijte s umakom i pospite s polovicom količine mozzarelle i parmezana i sitno narezane Panonice s paprom.
 - Nakon toga ponovno složite sloj patlidžana, umaka i obje vrste sira. Pomiješajte krušne mrvice i usitnjene orahe u maloj zdjelici s 1⁄4 žličice soli i jednom žličicom maslinovog ulja te pospite po površini.
 - Pecite 20-25 minuta te ohladite 15-ak minuta prije serviranja.
 
U slast!