Zašto ljeti najradije uživamo u pivu?

Guliver/Shutterstock
Ako želite osjetiti najbolje od piva, zadržite se na maksimalno dvije čaše dnevno, zbog čega će procvjetati vaše zdravlje, ali i društveni život.
Vidi originalni članak

Pivo je piće duge povijesti, toliko duge da je teško odrediti njezin početak. Najstariji pronađeni tragovi piva datiraju iz 3400. godine prije Krista na području današnjeg Irana, a pretpostavlja se da je prvo pivo napravljeno puno prije toga. S obzirom na njegovu dugovječnost, ono je puno više od dobrog ljetnog osvježenja. Uz pravu dozu, benefiti piva su brojni.

Čaša piva za zdravlje i duži život

Previše piva i zaboravljamo, no jedno pivo dnevno i šansa za oboljenje od Alzheimera smanjena je za 20%. Jedno pivo dnevno i šansa za oboljenje od bolesti srca smanjena je za 31%. Zbog silicija koji sadrži, do dvije čaše piva dnevno poboljšavaju zdravlje kostiju, a pomoći će i u spuštanju krvnog tlaka, po nekim istraživanjima, bolje i od samog vina. 

Nizozemski su znanstvenici otkrili da konzumacija piva podiže razine vitamina u tijelu, posebno vitamina B6 kojeg su konzumenti piva imali dvostruko više od onih koji ga ne konzumiraju. Uz sve navedene zdravstvene benefite, pivo u konačnici produžuje životni vijek.

Koje pivo odabrati ljeti?

Krigla hladnog piva ljeti predstavlja pravi užitak, a tomu načinu uživanja u prilog ide i neuroznanost. Znanstvenici Sveučilišta u Indiani promatrali su što se događa s mozgom nakon konzumacije piva i otkrili da dolazi do lučenja dopamina, neurotransmitera povezanog s centrima mozga odgovornima za osjećaj užitka. Užitak postaje još veći ako pivo pijete u dobrom društvu i u debelom hladu, poželjno uz roštilj. Portugalski znanstvenici pronašli su razlog zašto je dobro uključiti pivo u pripremu hrane. Pečenjem mesa nastaju kancerogene tvari, no ako meso najprije mariniramo u pivu, čak 70% kancerogenih tvari nestaje.

No koje pivo odabrati za vrijeme vrućina? Umjesto tamnih piva koja češće pijemo zimi, ljeti posežemo za svijetlim pivima koja se lako piju. Danas postoji velik izbor craft piva među kojima možemo pronaći svoje najdraže. Odlično ljetno lagano pivo je BONNER iz linije crafta 5th Element daruvarske pivovare kojim se oduševio i Zoran Šprajc.

Bonner je svijetlo, dugo odležano i ugodno ohmeljeno pivo koje se temelji na češkim korijenima proizvodnje svjetlog lager piva. Karakterizira ga ugodna gorčina slovenskih hmeljeva Aurore i Goldinga, nadopunjena slatkoćom slada s hrvatskih polja. Ovaj prepoznatljivi slatki sladni okus napunjen ugodnom gorčinom hmelja možete isprobati na brojnim lokacijama diljem Hrvatske, a najbolje je kombinirati ga uz meso i povrće s roštilja, čokoladne deserte ili sireve s plemenitom plijesni. 

Gdje se sve možete rashladiti ovim ljetnim pivom pogledajte na karti.

Posjeti Gastro.hr