Zdrava strana tjestenine

Shutterstock
Zadnjih godina pokrenute su mnoge diskusije o ulozi tjestenine u zdravoj prehrani. Istina se, kao i uvijek, opire jednostavnom zaključku, ali sigurno je da u očuvanju zdravlja ima mjesta za kvalitetnu paštu i ljubav prema njoj.
Vidi originalni članak

Iako se tjestenina smatra jednim od glavnih krivaca za pretilost ljudi, ona to nikako nije. Glavni sastojak tjestenine je brašno koje se dobiva od pšenice, a ona je pak odličan izvor tiamina, niacina, piridoksina, pantotenske i folne kiseline. U korist tjestenine također ide to što je jedan od glavnih izvora ugljikohidrata koji nam svakodnevno osiguravaju dovoljne količine energije i u pravim količinama dovode do uravnotežene prehrane.

Postoji mnogo kombinacija sastojaka za dobivanje prave, bogate tjestenine, poput raznih kombinacija brašna, od integralnog bogatog mineralima, vitaminima i bjelančevinama do heljdina, prosenog, pa čak i hranjivog konopljina brašna.

Za pripremu još zdravije tjestenine može se koristiti velik izbor povrća i drugih namirnica. Tako postoji narančasta tjestenina od mrkve, zelena od špinata ili crna od sipe. Pri kuhanju tjestenine najvažnije je ne prekuhati je, a još je bolja varijanta skuhati je al dente. Naime, al dente je način kuhanja na koji tjestenina ne postaje premekana i osjeća se pod zubima. Idealan je jer daje najbolje od tjestenine. Zadržava teksturu i puni okus, a što je najvažnije, ona postaje lakše probavljiva, sadrži niži glikemijski indeks i u tijelo sporije apsorbira glukozu.

Najvažnije, dobru je tjesteninu važno kombinirati sa zdravim namirnicama kako bi u jelima još više došla do izražaja i pružila željenu količinu hranjivih tvari. Odličan su izbor velike količine povrća, ribe ili bijelog mesa. Kada se kombinira s vlaknastim povrćem, ona tvori jedno od najzdravijih jela koja možete unijeti u organizam jer tako osiguravate dovoljnu količinu bjelančevina koje zatim vašem tijelu osiguravaju energiju.

Stoga, kad sljedeći put zaronite u tanjur dobre tjestenine, uživajte bez grižnje savjesti jer ona je ovdje da vas utješi, zasiti i razveseli. Pripremljenu na pravi način, oslobađamo je svake krivnje i svih optužbi za pretilost. Ne morate potpuno izbjegavati tjesteninu ako jedete kvalitetnu.

Zato budite kreativni u kuhinji uz Paštariju – pravu paštu s kvalitetnim sastojcima i dugom tradicijom koji znače više hranjivih tvari. 

Posjeti Gastro.hr