Iako se tjestenina smatra jednim od glavnih krivaca za pretilost ljudi, ona to nikako nije. Glavni sastojak tjestenine je brašno koje se dobiva od pšenice, a ona je pak odličan izvor tiamina, niacina, piridoksina, pantotenske i folne kiseline. U korist tjestenine također ide to što je jedan od glavnih izvora ugljikohidrata koji nam svakodnevno osiguravaju dovoljne količine energije i u pravim količinama dovode do uravnotežene prehrane.
Postoji mnogo kombinacija sastojaka za dobivanje prave, bogate tjestenine, poput raznih kombinacija brašna, od integralnog bogatog mineralima, vitaminima i bjelančevinama do heljdina, prosenog, pa čak i hranjivog konopljina brašna.
Za pripremu još zdravije tjestenine može se koristiti velik izbor povrća i drugih namirnica. Tako postoji narančasta tjestenina od mrkve, zelena od špinata ili crna od sipe. Pri kuhanju tjestenine najvažnije je ne prekuhati je, a još je bolja varijanta skuhati je al dente. Naime, al dente je način kuhanja na koji tjestenina ne postaje premekana i osjeća se pod zubima. Idealan je jer daje najbolje od tjestenine. Zadržava teksturu i puni okus, a što je najvažnije, ona postaje lakše probavljiva, sadrži niži glikemijski indeks i u tijelo sporije apsorbira glukozu.
Najvažnije, dobru je tjesteninu važno kombinirati sa zdravim namirnicama kako bi u jelima još više došla do izražaja i pružila željenu količinu hranjivih tvari. Odličan su izbor velike količine povrća, ribe ili bijelog mesa. Kada se kombinira s vlaknastim povrćem, ona tvori jedno od najzdravijih jela koja možete unijeti u organizam jer tako osiguravate dovoljnu količinu bjelančevina koje zatim vašem tijelu osiguravaju energiju.
Stoga, kad sljedeći put zaronite u tanjur dobre tjestenine, uživajte bez grižnje savjesti jer ona je ovdje da vas utješi, zasiti i razveseli. Pripremljenu na pravi način, oslobađamo je svake krivnje i svih optužbi za pretilost. Ne morate potpuno izbjegavati tjesteninu ako jedete kvalitetnu.
Zato budite kreativni u kuhinji uz Paštariju – pravu paštu s kvalitetnim sastojcima i dugom tradicijom koji znače više hranjivih tvari.