Špajza Gastro zvijezda 13. listopada 2017.

Torta od čokolade i naranče

foto: Matejka Buča
gastro postao gastro.24sata.hr
Matejka s bloga Like Chocolate specijalist je za lijepe slastice, no nisu joj strana ni slana jela koja uvijek rado priprema svojoj obitelji. Nakon dolaska malene djevojčice, na svom je blogu počela pisati i o majčinstvu, ali i nešto zdravijim jelima i trikovima koji život u kuhinji znače...

Čokolada i naranča nezamjenjiva su kombinacija u hladnijim danima. Postoji bezbroj recepata za kolače, torte i kreme i svaki je dobar na svoj način, no mene je oduševila ova kombinacija laganog biskvita i dvije lagane, ali konkretne kreme.

U njima nema mnogo maslaca, a vrhnje za šlag fino razblaži jačinu tamne čokolade. Ono što je najbolje – torta je kompaktna, ne topi se na sobnoj temperaturi i zamiriše cijeli stan. Uživajte!

 

 | Author: Matejka Buča foto: Matejka Buča

 

Biskvit (za 4 kore promjera 24 cm)

  • 4 velika jaja, žumanjak i bjelanjak odvojeno
  • 300 g šećera ribana korica jedne naranče
  • 2 paketića vanili šećera
  • 150 ml mlijeka 
  • 150 ml biljnog ulja
  • 300 g oštrog brašna
  • 1 paketić praška za pecivo
  • 30 g gorkog kakaa
  1. Bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg. U velikoj zdjeli miksajte žumanjke sa šećerom i vanili šećerom dok smjesa ne postane bjelkasta i pjenasta (oko 5 minuta). Zatim dodajte koricu naranče. Milijeko i ulje pomiješajte. U drugoj posudi pomiješajte brašno, kakao i prašak za pecivo. Naizmjenično smjesi jaja dodajte brašno i mlijeko/ulje, tako da zadnje dodavanje bude brašno.
  2. Smjesi dodajte snijeg od bjelanjaka i lagano ga umiješajte špatulom, iznutra prema van, da što više zraka ostane u smjesi. Miješajte samo toliko koliko je dovoljno da se bjelanjci sjedine sa smjesom.
  3. Smjesu podijelite na četiri dijela jednake gramaže. Kalup za tortu obložite papirom za pečenje, a možete koristiti i silikonski koji je obično promjera 24 cm. Prvi dio smjese izlijte u kalup, poravnajte špatulom i pecite 10 minuta na 180°C. Pred kraj pečenja provjerite čačkalicom je li biskvit pečen – ako izađe čista, vadite van. I tako 4 puta.
  4. Kore slažite jednu na drugu, odvojeno alu folijom ili papirom za pečenje (na taj način će se, kad se ohlade, kod odvajanja skinuti i onaj gornji glatki sloj koji sprječava upijanje kreme u biskvit).

 

 | Author: Matejka Buča foto: Matejka Buča

 

Krema od čokolade

  • 200 g čokolade za kuhanje s najmanje 50 % kakaa
  • 100 g šećera
  • 1 vanili šećer
  • 2 jaja i 2 žumanjka
  • ribana korica 2 naranče
  • 100 ml svježeg narančinog soka
  • 1 paktić želatine u prahu
  • 200 ml nezaslađenog vrhnja za šlag
  1. U posudi pomiješajte jaja, žumanjke i oba šećera te miksajte dok ne postane pjenasto. Dodajte narančinu koricu te stavite iznad posude s ključalom vodom. Nastavite miješati pjenjačom.
  2. Čokoladu otopite na pari ili u mikrovalnoj pećnici i dodajte jajima, miješajući još 3-4 minute. Želatinu prelijte sokom od naranče, te kad nabubri, stavite na laganu vatru da se otopi. Dodajte je smjesi od čokolade i kuhajte još oko 3 minute.
  3. Prekrijte prozirnom folijom tako da dodiruje površinu kreme i ostavite 8-10 sati da se ohladi i stisne. Nakon toga, u kremu umiješajte tučeno vrhnje za šlag.

Krema od naranče

  • 2 jaja i 2 žumanjka
  • 75 g šećera ribana korica 3 naranče
  • 100 ml svježeg soka od naranče
  • 50 ml svježeg soka od limuna
  • paketić želatine u prahu
  • 80 g maslaca
  • 200 ml nezaslađenog vrhnja za šlag
  1. U posudi miksajte jaja i šećer. Tu posudu stavite na drugu s ključalom vodom te nastavite miksati 2 minute. Zatim dodajte narančin sok i koricu. Tome dodajte želatinu koju ste prethodno prelili sokom od limuna i ostavili da nabubri. Miksajte još 2-3 minute, potop maknite s pare i umiješajte maslac, miksajte dok se ne sjedini.
  2. Posudu prekrijte plastičnom folijom tako da dodiruje površinu kreme te ostavite u hladnjaku 8 -10 sati. Nakon toga, u kremu umiješajte tučeno vrhnje za šlag.

Slaganje:

100 ml soka od naranče

  1. Prvu koru poprskajte sokom od naranče te prekrijte s polovicom crne kreme. Možete ju stavljati i pomoću slastičarske vrećice da rubovi ljepše izgledaju.
  2. Zatim stavite drugu koru, poprskajte i prekrijte polovicom žute kreme. I tako sve još jednom.
  3. Zadnji sloj žute kreme istisnite u oblicima po želji, a na vrh torte možete poslagati ukrase od crne i bijele čokolade, filete naranče, čokoladne strugotine ili nešto po vlastitom odabiru.


Dobar tek!

 

 | Author: Gastro.hr foto: Gastro.hr

 

Trebamo tvoju pomoć! Tražimo i nagrađujemo najbolje regionalne food blogove u natječaju Gastro zvijezda. Dođi na website Gastrozvijezda.hr i reci nam koji su tvoji omiljeni food blogovi. Voli te tvoj Gastro.hr tim! :) 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.