Čokolada i naranča nezamjenjiva su kombinacija u hladnijim danima. Postoji bezbroj recepata za kolače, torte i kreme i svaki je dobar na svoj način, no mene je oduševila ova kombinacija laganog biskvita i dvije lagane, ali konkretne kreme.
U njima nema mnogo maslaca, a vrhnje za šlag fino razblaži jačinu tamne čokolade. Ono što je najbolje – torta je kompaktna, ne topi se na sobnoj temperaturi i zamiriše cijeli stan. Uživajte!
Biskvit (za 4 kore promjera 24 cm)
- 4 velika jaja, žumanjak i bjelanjak odvojeno
- 300 g šećera ribana korica jedne naranče
- 2 paketića vanili šećera
- 150 ml mlijeka
- 150 ml biljnog ulja
- 300 g oštrog brašna
- 1 paketić praška za pecivo
- 30 g gorkog kakaa
- Bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg. U velikoj zdjeli miksajte žumanjke sa šećerom i vanili šećerom dok smjesa ne postane bjelkasta i pjenasta (oko 5 minuta). Zatim dodajte koricu naranče. Milijeko i ulje pomiješajte. U drugoj posudi pomiješajte brašno, kakao i prašak za pecivo. Naizmjenično smjesi jaja dodajte brašno i mlijeko/ulje, tako da zadnje dodavanje bude brašno.
- Smjesi dodajte snijeg od bjelanjaka i lagano ga umiješajte špatulom, iznutra prema van, da što više zraka ostane u smjesi. Miješajte samo toliko koliko je dovoljno da se bjelanjci sjedine sa smjesom.
- Smjesu podijelite na četiri dijela jednake gramaže. Kalup za tortu obložite papirom za pečenje, a možete koristiti i silikonski koji je obično promjera 24 cm. Prvi dio smjese izlijte u kalup, poravnajte špatulom i pecite 10 minuta na 180°C. Pred kraj pečenja provjerite čačkalicom je li biskvit pečen – ako izađe čista, vadite van. I tako 4 puta.
- Kore slažite jednu na drugu, odvojeno alu folijom ili papirom za pečenje (na taj način će se, kad se ohlade, kod odvajanja skinuti i onaj gornji glatki sloj koji sprječava upijanje kreme u biskvit).
Krema od čokolade
- 200 g čokolade za kuhanje s najmanje 50 % kakaa
- 100 g šećera
- 1 vanili šećer
- 2 jaja i 2 žumanjka
- ribana korica 2 naranče
- 100 ml svježeg narančinog soka
- 1 paktić želatine u prahu
- 200 ml nezaslađenog vrhnja za šlag
- U posudi pomiješajte jaja, žumanjke i oba šećera te miksajte dok ne postane pjenasto. Dodajte narančinu koricu te stavite iznad posude s ključalom vodom. Nastavite miješati pjenjačom.
- Čokoladu otopite na pari ili u mikrovalnoj pećnici i dodajte jajima, miješajući još 3-4 minute. Želatinu prelijte sokom od naranče, te kad nabubri, stavite na laganu vatru da se otopi. Dodajte je smjesi od čokolade i kuhajte još oko 3 minute.
- Prekrijte prozirnom folijom tako da dodiruje površinu kreme i ostavite 8-10 sati da se ohladi i stisne. Nakon toga, u kremu umiješajte tučeno vrhnje za šlag.
Krema od naranče
- 2 jaja i 2 žumanjka
- 75 g šećera ribana korica 3 naranče
- 100 ml svježeg soka od naranče
- 50 ml svježeg soka od limuna
- paketić želatine u prahu
- 80 g maslaca
- 200 ml nezaslađenog vrhnja za šlag
- U posudi miksajte jaja i šećer. Tu posudu stavite na drugu s ključalom vodom te nastavite miksati 2 minute. Zatim dodajte narančin sok i koricu. Tome dodajte želatinu koju ste prethodno prelili sokom od limuna i ostavili da nabubri. Miksajte još 2-3 minute, potop maknite s pare i umiješajte maslac, miksajte dok se ne sjedini.
- Posudu prekrijte plastičnom folijom tako da dodiruje površinu kreme te ostavite u hladnjaku 8 -10 sati. Nakon toga, u kremu umiješajte tučeno vrhnje za šlag.
Slaganje:
100 ml soka od naranče
- Prvu koru poprskajte sokom od naranče te prekrijte s polovicom crne kreme. Možete ju stavljati i pomoću slastičarske vrećice da rubovi ljepše izgledaju.
- Zatim stavite drugu koru, poprskajte i prekrijte polovicom žute kreme. I tako sve još jednom.
- Zadnji sloj žute kreme istisnite u oblicima po želji, a na vrh torte možete poslagati ukrase od crne i bijele čokolade, filete naranče, čokoladne strugotine ili nešto po vlastitom odabiru.
Dobar tek!
Trebamo tvoju pomoć! Tražimo i nagrađujemo najbolje regionalne food blogove u natječaju Gastro zvijezda. Dođi na website Gastrozvijezda.hr i reci nam koji su tvoji omiljeni food blogovi. Voli te tvoj Gastro.hr tim! :)