gastro postao
Uljepšajte dan slatkom proljetnom tortom koju ćete bez puno muke uspjeti pripremiti uz detaljne upute naše blogerice
Kako Anja inspiraciju pronalazi u domaćim namirnicama i svom raskošnom vrtu, predlažemo da pogledate što vam nedostaje, požurite do prve tržnice i uz domaće namirnice uživate u čokoladnoj torti bez brašna posluženoj s hrpom jagoda koje će se savršeno uklopiti u ovaj slatki užitak. Dobar tek!
Čokoladna torta bez brašna
Biskvit:
400 g čokolade
240 g maslaca
8 jaja
400 g šećera
3 žlice ruma
Krema:
300 g čokolade
300 ml slatkog vrhnja
200 ml slatkog vrhnja – tučenog u šlag
Jagode
Priprema:
- Čokoladu i maslac otopite, ostavite da se ohladi (da smjesa bude mlaka)
- Odvojite žumanjke i bjelanjke.
- Žumanjke dobro izmiksajte s polovicom šećera (da postanu pjenasti) i dodajte rum. Promiješajte. U smjesu sa žumanjcima umiješajte otopljenu čokoladu i maslac da se sve sjedini.
- Bjelanjke i drugu polovicu šećera istucite u čvrsti snijeg – prvo dodajte pola šećera, pa na polovici miksanja, ostatak.
- Lagano umiješajte bjelanjke u smjesu s čokoladom.
- Izlijte u namašćen i pobrašnjen kalup, promjera 26 cm.
- Pecite otprilike 60 minuta, na 170°C. Provjerite je li torta pečena tako da uronite čačkalicu u sredinu – kad čačkalica izađe van vlažna, s grudicama tijesta, gotovo je.
- Ostavite da se u potpunosti ohladi. Vrh torte će popucati, ali to je normalno.
- Čokoladu sitno nasjeckajte. Slatko vrhnje zagrijte da bude kipuće i prelijte preko čokolade. Dobro promiješajte da se sva čokolada otopi. Kad se krema ohladi i zgusne, umiješajte vrhnje tučeno u šlag.
- Premažite kremu preko torte, dodajte jagode ili neko drugo voće (po želji).