gastro postao
Jedna fina i osvježavajuća torta s jagodama, idealna za posljednje dane proljeća...
SASTOJCI:
KREMA:
- 500 ml mlijeka
- 3 vanilin šećera
- 100 gr šećera
- 5 žumanjaka
- 25 gr brašna
- 30 gr gustina
- 20 gr margarina
- 230 gr margarina
BISKVIT:
- 4 jaja
- 120 gr šećera
- 90 gr brašna
- 1 kg jagoda (dio za tortu, dio za dekoraciju)
PRELJEV:
- 150-200 gr jagoda (oduzeti od 1 kg jagoda)
- 3 žlice vode
- 2 pune žlice šećera
- 2 listića želatine
PRIPREMA KREME:
- Bilo bi dobro da prvo počnete sa kremom koju je potrebno hladiti dok radite ostalo.
- Stavite kuhati mlijeko u koje ste dodali vanilin šećer i 50 gr šećera.
- Pjenasto izradite žumanjke sa 50 gr šećera.
- Dodajte u žumanjke brašno i gustin, te sve sjedinite.
- U žumanjke ulijte uzavrelo mlijeko i vratite na srednju vatru, stalno miješajte dok se ne zgusne.
- Skinite s vatre i umiješajte 20 gr margarina.
- Prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se rashladi.
- Margarin sobne temperature izradite i pomiješajte sa 1/3 mlake kreme, da se ne stvore grudice.
- Pomiješajte sa ostatkom kreme.
PRIPREMA BISKVITA:
- Odvojite žumanjke od bjelanjaka.
- Bjelanjke izradite u čvrsti snijeg.
- U žumanjke dodajte šećer i pjenasto izradite.
- Dodajte bjelanjke i sjedinite sa kuhačom.
- Polako na tri puta dodavajte brašno i sjedinite kuhačom.
- Pola smjese ulijte u kalup (moj je 26 cm) u koji ste na dno stavili masni papir.
- Stavite peći na 180 stupnjeva 10 minuta.
- Kada je pečen odvojite stranice nožem, a dno odljepite od masnog papira i tako ćete dobiti uredan biskvit.
- Ponovite pečenje sa preostalom smjesom.
PRIPREMA PRELJEVA:
- Dok pravite preljev, tortu stavite u frižider.
- Izrežite jagode i stavite u posudu, dodajte vodu i usitnite sa štapnim mikserom.
- Procjedite kroz cjedilo jagode u lončić gdje ćete kuhati.
- Dodajte šećer i ostavite da malo kuha.
- Za to vrijeme ostavite želatinu da nabubri, dovoljno je 5 minuta.
- Nakon što ste skinuli jagode s vatre izvadite želatinu iz vode i rastopite u jagodama.
- Nakon što se preljev malo prohladi prelijte preko torte.
SLAGANJE:
- Na tacnu stavite obruč.
- Postavite biskvit.
- Jagode operite, ocjedite na ubrusu (dodatno obrišite), svaku prerežite po dužini, odrežite širi dio kako bi stajale i slažite uz stranice obruča tako da odrezani dio bude okrenut prema van.
- Pola kreme ulijte preko biskvita.
- Poslažite izrezane jagode.
- Prelijte ostatak kreme.
- Prekrijte drugim biskvitom.
- Prelijte sa preljevom od jagoda.
- Kada se torta stegne, postavite dekoraciju.
Natašu možete pratiti i na blogu Kolaci.biz te na Facebook stranici.