Špajza 08. travnja 2024.

Kako kupiti najbolje šparoge i kako im sačuvati svježinu

šparoge
Vrtne šparoge
foto: Getty Images/Unsplash
Donosimo savjete kako odabrati najbolje šparoge i kako im što dulje sačuvati svježinu

Sezona je šparoga, a osim onih divljih na tržnicama, stigle su i prve vrtna (uzgojene) šparoge – i na tržnice i u supermarkete. Evo danas smo u jednom poznatom trgovačkom lancu kupili prve ovogodišnje šparoge uzgojene u Hrvatskoj!

Hrvatske šparoge baš su nas razveselile pa smo zbog njih promijenili i današnji plan za ručak. U planu je bilo fino varivo s noklicama, no zbog ovih divnih domaćih šparoga odlučili smo se za slasni rižoto. I nismo požalili!

rižoto od šparoga Možda vas zanima... Dočekaj proljeće uz ovaj divan rižoto od šparoga Recepti

Šparoge koje smo kupili bile su savršeno svježe, čvrste, lijepe zelene boje, nije bio onih uvelih u 'buketiću'. No znamo da se i to može dogoditi pa ti donosimo nekoliko savjeta – na što sve treba pripaziti prilikom kupovine šparoga, ali i kako im što dulje sačuvati svježinu.

šparoge., jagode | Author: Eneida Nieves/Pexels Vrijeme je šparoga i jagoda i u njima uživamo svaki dan foto: Eneida Nieves/Pexels

Kako prepoznati savršeno svježe šparoge

Ključ kupovine najboljih šparoga je da obratiš pozornost na izgled stabljike i vršaka šparoga. Izbjegavaj šparoge čije su stabljike spužvaste, ili uvenule te vise na jednu stranu, odnosno ne stoje uspravno. Također, izbjegavaj šparoge čiji su vrhovi rašireni.

Umjesto takvih, poluuvenulih šparoga, odaberi one čije su stabljike ravne, uspravne i čvrste, a vršci spojeni. Tako izgledaju šparoge kada su savršeno svježe i na vrhuncu, i tada znaš da će one imati vrhunski okus.

Naravno, ukoliko se u 'buketiću' nađe koja šparoga koja izgleda kao da se pokvarila – ljigava je, pljesniva, ima čudan miris… obavezno je treba baciti.

Medvjeđi luk i šparoge Možda vas zanima... NAJBOLJI SPOJ: Šparoge s umakom od medvjeđeg luka Recepti

šparoge | Author: Max Griss/Unsplash Jednostavno, a jako ukusno - šparoge s kuhanim jajem i hollandaise umakom foto: Max Griss/Unsplash

Kako dulje sačuvati svježinu šparoga

Kada kupiš savršene šparoge i znaš da ih neće uspjeti sve iskoristiti isti dan, prouči naše savjete u nastavku i uz pomoć njih svoje šparoge sačuvaj dulje svježima. Prati korake koje donosimo u nastavku…

  1. Svježe šparoge treba omotati vlažnim kuhinjskim ubrusom kako bismo im što dulje sačuvali vlažnost.
  2. Šparoge umotane u vlažni kuhinjski papirnati ubrus stavi u posudu s poklopcem, bez dotoka zraka te ih nakon toga odloži u hladnjak. Tako će sačuvati svježinu dan-dva.
  3. A ako želiš da ti šparoge potraju još dulje, možeš 'buketić' šparoga staviti u staklenku s vodom, baš kao što stavljamo cvijeće u vazu. Potom vrške šparoga prekrij plastičnom vrećicom. Ova metoda pomoći će da šparoge potraju najmanje tjedan dana.
šparoge Možda vas zanima... Kako pripremiti šparoge u pećnici u 5 lakih koraka Recepti Ina Garten Možda vas zanima... Kremasta proljetna carbonara popravit će ti dan! Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.