Recepti Povrće 04. travnja 2024.

Kako pripremiti šparoge u pećnici u 5 lakih koraka

Povrće
5 MIN
12 MIN
4
JEDNOSTAVNO
šparoge
Pečene šparoge poslužene s mladom salatom i listićima parmezana
foto: Carly Jayne/Unsplash
Uživamo u sezoni šparoga i stalno tražimo nove načine kako ih pripremiti. A ova metoda pečenja šparoga u pećnici jako nam se sviđa

Od svih načina na koje možemo pripremati šparoge, pečenje u pećnici vjerojatno je jedan od najjednostavnijih i najukusnijih. Riječ je o jednostavnom postupku, u kojem većinu posla ionako odradi pećnica, ne moraš stalno paziti, miješati… a šparoge pečene u pećnici su i jako, jako ukusne.

Šparoge iz pećnice imaju intenzivan okus

Ako se odlučiš ubaciti šparoge u pećnicu rezultat će biti sjajne hrskave šparoge intenzivnog okusa. Možeš ih poslužiti kao predjelo ili zeleni prilog glavnom jelu, a raznim dodacima poput začina, umaka, orašastih plodova, sireva… možeš im dodati još tonu okusa nakon pečenja u pećnici.

Kad jednom usavršiš ovu tehniku više nećeš ni poželjeti pripremati šparoge na neki drugi način. Pa evo postupka opisanog u 5 jednostavnih koraka…

šparoge | Author: Christine Siracusa/Unsplash Šparoge foto: Christine Siracusa/Unsplash

Ne gasi ekran dok kuham

Šparoge pečene u pećnici
5 MIN
pripreme
12 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Šparoge 1 svežanj
  • Maslinovo ulje 2 žlica
  • Sol 2 prstohvat
  • Crni papar 1 prstohvat
Postupak
  1. Zagrij pećnicu na 220 stupnjeva. Šparoge operi i osuši kuhinjskom krpom ili ubrusom.


  2. Otrgni drvenaste krajeve šparoga. Šparoge posloži u pleh u jednom sloju.


  3. Šparoge složene u plehu prelij maslinovim uljem, posoli ih i popari. Dobro promiješaj i ponovno uredno složi da se šparoge ne preklapaju.


  4. Šparoge peci 10-12 minuta. Duljina pečenja ovisi o debljini šparoga. Pečene šparoge trebale bi biti jake zelene boje i mekane, ali hrskave. Probaj ih prvi put nakon 10 minuta pečenja da vidiš treba li im još vremena.


  5. Kad su šparoge pečene, izvadi ih iz pećnice i prebaci na tanjur za posluživanje. Posluži jednostavno pečene ili ih možeš pokapati s malo balzamičnog octa, pahuljicama čilija, limunovom koricom, s malo pesta ili naribanog sira, posute tostiranim pinjolama... Svaka od spomenutih kombinacija bit će vrhunska!


A evo i 3 dodatna savjeta koji će ti pomoći da svoje šparoge pečene u pećnici digneš na višu razinu…

  1. Nakon pranja šparoge dobro osuši krpom ili pusti da se osuše na zraku. Ako na šparogama ostane vode u trenutku kad ih ubaciš u pećnicu, mogle bi postati gnjecave tijekom pečenja. Suhe šparoge postat će hrskave u pećnici.
  2. Šparoge posloži u jednom sloju na pleh, na koji prije toga treba staviti i papir za pečenje. Pazi da se šparoge ne preklapaju. Radije koristi više plehove i šparoge ispeci u više serija, nego da ih moraš naguravati u plehu.
  3. Šparoge prije pečenja možeš lagano posoliti prije pečenja u pećnici, a potom ih ponovno posoliti kada ih izvadiš iz pećnice. Nakon pečenja šparoge pospi sitnom soli ili cvijetom soli i pokapaj s par kapi octa ili limunova soka da im daš novu dimenziju okusa.

šparoge | Author: Charles Tumiotto/Unsplash Pečene šparoge foto: Charles Tumiotto/Unsplash

Isprobaj i ove recepte...

Pečeno povrće Možda vas zanima... Ovako možeš ispeći baš svaku vrstu povrća... Špajza Medvjeđi luk i šparoge Možda vas zanima... NAJBOLJI SPOJ: Šparoge s umakom od medvjeđeg luka Recepti Lidia Bastianich, šparoge, Istra Možda vas zanima... Lidia Bastianich u rodnoj Istri nabrala divlje šparoge i složila odličnu fritaju! Recepti rižoto od šparoga Možda vas zanima... Dočekaj proljeće uz ovaj divan rižoto od šparoga Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.