Napraviti sočan i mekan odrezak prava je kulinarska umjetnost. Postoje male tajne kuhara koje vam otkrivamo kako bi na vašem tanjuru bio mekan odrezak.
Jednostavno nekad ponavljamo iste postupke kod pripreme, a potrebno ih je samo malo promijeniti kako bi dobili sočan komad mesa. Donosimo devet najčešćih pogrešaka:
1. Ne pecite meso koje ste tek izvadili iz hladnjaka
Najčešća pogreška kod pripreme odreska je temeperatura. U restoranima obavezno izvade meso na sobnu temperaturu prije pečenja. Ako je meso hladno neće se dobro ispeći, izvana će biti pečeno a unutra će se jedva zagrijati.
2. Obavezno zagrijte lim za pečenje ili roštilj
Kako meso ne bi izgubilo sokove i postalo sivo obavezno zagrijte lim ili roštilj. Inače će se meso više kuhati nego peći.
3. Ne štedite na začinima
Često se kod pripreme ne začini dovoljno ili samo jednu strana. Slobodno začinite odrezak s obje strane, morska sol, svježe mljeveni papar ili različite vrste papra zajedno.
4. Ne ostavljate odrezak na otvorenoj vatri predugo
Meso treba staviti na rošilj na jaču vatru, kako bi dobio boju, a zatim ga maknuti na hladniji dio rošilja da se ispeče.
5. Ne bockajte odrezak da vidite je li gotov
Ne koristite vilicu kako bi vidjeli je li meso gotovo jer će tako iscuriti sokovi.
6. Ne okrećite odrezak više od jednom
Staviti u vruću tavu, ostaviti dok ne dobije smeđu boju i okrenuti jednom. Nikako više puta okretati kako bi meso ostalo sočno.
7. Nemojte pritiskati meso tijekom pečenja
Meso nemojte pritiskati vilicom ili drugim priborom tijekom pečenja da se ne izgubi masnoća.
8. Pustite da se odmori
Nakon pečenja meso treba pustiti desetak minuta da se odmori kako bi se svi sokovi vratili u centar i stabilizirali, što će odresku dati posebnu sočnost. Vrijeme odmora ovisi o veličini komada.
9. Začinite prije posluživanja
Puno začina gubi se tijekom pečenja pa prije posluživanja pospite malo morske soli na meso.