17200 prikaza 02. prosinca 2015.

Kako napraviti domaće mlince?

nasl.jpg
1/2
Priprema domaćih mlinaca jednostavan je zadatak i ne uzima previše vremena. Potrebna su samo tri sastojka – brašno, voda i sol. Ako pitate domaćice u kojoj količini treba dodati brašna, često ćete naići na odgovor – otprilike.

A otprilike je zapravo oko 400 grama brašna, 2 dl vode i čajna žličica soli. Savjetuje se koristiti prosijano oštro brašno uz dodatak manje količine glatkog brašna, otprilike 2 žlice. Na tu količinu sastojaka može se dodati 1 jaje, ali nije nužno. Od navedenih sastojaka zamijesi se tijesto koje nije ljepljivo, a podsjeća na mekani plastelin. Tijesto za savijače je sličnog karaktera pa se višak tijesta od pripreme savijače može iskoristiti za izradu mlinaca.

Tijesto treba pustiti da malo odstoji, nekih pola sata, pokriveno krpom da se ne osuši. Stajanjem se dobije tijesto koje se lijepo napuhuje prilikom pečenja i bude prošarano lijepim zlatnim krugovima. Zatim ga je potrebno podijeliti na 10 - ak manjih dijelova koji se razvaljaju na pobrašnjenoj podlozi. Mlince valja razvaljati tanko, debljine oko 2 mm. Može se razvaljati u pravilne krugove, ali nije potrebno jer ih u konačnici trgamo na manje komade.

Pečenje na tavi 

Tradicija nalaže da se ovaj specijalitet zagorske kuhinje peče na vrućoj ploči peći na drva. No ukoliko nam takva peć nije dostupna, mlince možemo peći na tavi na štednjaku ili u pećnici. Ako mlince pečemo na tavi, potrebno ju je jako zagrijati. Zatim, stavljamo mlinac na tavu i pečemo ga vrlo kratko s jedne i druge strane, sve dok ne dobije karakteristične krugove. Mlince valja odložiti na čistu krpu da se ohlade. Mogu se odmah pripremati, no ukoliko se radi o većoj količini, potrebno ih je prvo pohraniti u papirnatu vrećicu da se još malo prosuše na zraku, a nakon dan dva ih se može preseliti u zatvorenu plastičnu posudu ili vrećicu.

Pečenje u pećnici 

Ako se odlučite za pečenje mlinaca u pećnici, potrebno ju je zagrijati na temperaturu od 230 stupnjeva, a ujedno i lim za pečenje. Kad je pećnica ugrijana, na vrući lim stavljamo mlince zajedno s papirom na pečenje. Pečemo ih sve dok ne dobiju lijepu boju, a potrebno ih je okrenuti i zapeći s druge strane. Gotove mlince opet stavljamo na krpu da se ohlade. Ovako dobiveni mlinci su suhi i tvrdi i mogu se odmah pohraniti u zatvorenu posudu na čuvanje. Ako mlince želimo odmah pripremiti, natrgamo ih na manje komade i prelijemo kipućom slanom vodom i pustimo stajati 5 minuta, zatim ih procijedimo i naravno prelijemo masnoćom od pečenja i poslužimo.

Naslovnu fotografiju snimila Sanja Štrbac
 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.