Kolumne 24. prosinca 2023.

Blagdanske zelene kiflice sa sjemenkama buče

zelene kiflice
Zelene kiflice s bučinim sjemenkama po receptu Darka Debića foto: Darko Debić
gastro postao gastro.24sata.hr
Zelenim kiflicama ćeš sigurno osvježiti tanjur s tvojim božićnim keksima

Zelena boja dolazi od kombinacije tostiranih sjemenki buče i bučinog ulja, zato nemoj predugo tostirati sjemenke kako bi boja ostala zelena. Dovoljno ih je samo kratko na suhoj tavi pržiti kako bi se oslobodio divan orašasti okus i miris.

Ako nemaš vremena oblikovati kiflice jednostavno možeš taj dio preskočiti. Nakon što valjak tijesta izrežeš, krugove položi na papir za pečenje i tako ih ispeci. Umakanje u čokoladu ipak nemoj preskakati, zeleni dukati dopola umočeni u čokoladu!
 

Možda vas zanima... Blagdanska Linzer "keks" torta Kolumne


 | Author: Darko Debić Zelena boja dolazi od kombinacije tostiranih sjemenki buče i bučinog ulja foto: Darko Debić

Blagdanske zelene kiflice sa sjemenkama buče

(za 60-ak kiflica)

Sastojci:

  • 250 g glatkog brašna
  • 200 g bučinih sjemenki (očišćenih)
  • 100 g šećera u prahu
  • 200 g maslaca
  • malo soli
  • 2 žumanjka
  • 2 jušne žlice bučinog ulja
  • 1 vanilin šećer
  • 100 g čokolade za glazuru

Postupak:

  1. Sjemenke buče lagano tostirati na suhoj tavi, ohladiti i samljeti u brašno, najbolje u mlincu za kavu.
  2. Hladan maslac narezati na kockice, pomiješati s brašnom, šećerima, brašnom od buče i solju.
  3. Vrhovima prstiju "umasirati" maslac u ostale sastojke kako bi se stvorile mrvice. Dodati ulje od buče i žumanjke te kratko mijesiti.
  4. Odmoriti smjesu u hladnjaku barem dva sata.
  5. Tijesto oblikovati u nekoliko valjaka. Rezati komadiće težine oko 25 g, oblikovati kuglice i iz njih kiflice.
  6. Slagati ih na pleh obložen papirom za pečenje i peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180° oko 12 min.
  7. Ohladiti ih na plehu ili pažljivo premjestiti zajedno s papirom na rešetku za hlađenje.
  8. Vrhove hladnih kiflica umočiti u čokoladu otopljenu na pari. Ohladiti kiflice prije uživanja.

 | Author: Darko Debić Ako ne želiš napraviti oblik kiflica, jednostavno napravi dukate umočene u čokoladu; foto: foto: Darko Debić

 

Možda vas zanima... Isprobaj jesensku verziju buhti. Savršeno su mekane! Kolumne

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 10:07 24. Prosinac 2023.

    super