Kolumne 07. srpnja 2023.

Mesar otkriva trik koji će podići mekoću i okus teletine na sasvim drugu razinu

foto: Unsplash
gastro postao gastro.24sata.hr
Teletina je prvi izbor kada želimo počastiti ukućane ili zadiviti goste. U svojoj kolumni omiljeni mesar iz mesnice Ravlić ovaj put piše o kraljici mesa teletini, a mi ti donosimo i recept za prefini Bečki odrezak od teletine

Teletina. Teletina. Teletina. Nije nimalo čudno što je baš teletina najčešće spominjano ime i najtraženija roba koju kupci traže od mesara i najčešći odgovor na pitanja koja im zna postaviti.

Iskustvo mi govori da je baš teletina uvjerljivo prvi izbor kad se želi počastiti ukućane ili zadiviti goste. Kad se želi najfiniji, najnemasniji i najzdraviji komad mesa kojeg mogu jesti svi - i bebe, i trudnice, i oni kojima rastu prvi zubi i oni koji ostaju bez njih - tada se u pravilu kupuje teletina.

 | Author: Duško Jaramaz/PIXSELL Teletina ispod peke foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

Teletinu traže i oni koji pucaju na sigurno, jer znaju da je nitko normalan, a da jede meso, neće odbiti, ma u kojem je obliku priredili; pekli je gore u tavi ili dolje u roru, na naglo ili u kakvom saftu, s ovakvim ili onakvim prilogom, umotanu u pršut, šunku i sir, ili umočenu u jaja i kršne mrvice, ribanac ili, i to sve češće čujem da se spominje na jelovniku, u kukuruzne pahuljice...

Svaki mesar zna i da je teletina nažalost prva i na popisu namirnica koje mnogi neiskusni kuhari izbjegavaju i zaobilaze, ne zato što im ne bi bila fina nego zato što nisu sigurni da će znati pripremiti. Koliko sam samo priča čuo o tome kako su i najfinija jela, spravljana s najboljim namjerama, završila natopljena suzama kuharica nakon što su im najfiniji i najmekši komadi mesa iz tave izašli zgrčeni, žilavi i tvrdi.

 

Čobanac Možda vas zanima... Blog omiljenog mesara: U potrazi za savršenim čobancem: "Ide li u kotlić i piletina?" Kolumne

 

Istina, komad teletine, bio on s prsa, leđa ili vrata, oko rebra, s lopatice ili buta, nije jaje pa da se skuha ako ga baciš u vruću vodu, meko ako je manje od tri minute, tvrdo ako je duže. Što reći i kako savjetovati početnika? Svaka će domaćica i svaki će pasionirani kuhar rado ponuditi svoj savjet, no sve se nekako svodi na dugotrajno kupanje mesa u mlijeku prije stavljanja na vatru. I to je točno; sve drugo su nijanse koje dolaze s godinama iskustva stečenog kombinacijom pokušaja i pogrešaka, i primjene dobrih i manje dobrih savjeta.

Činjenica je da nacije koje znaju kuhati, teletinu drže na pijedestalu. Talijanska, francuska, srednjoeuropske i balkanske kuhinje ne bi bile to što jesu da u njima ne postoje jela kao što su Cotoletta alla milanese ili Wiener Schnitzel (ili ako vam baš treba prevoditelj, milanski i bečki šnicl).

 | Author: Ravlić Teleći flam foto: Ravlić

Od zemlje do zemlje, od grada do grada postoje i druga više ili manje slična jela koja se vrte oko telećih odrezaka umočenih u jaja i prezle, s dodatkom ovoga ili onoga, obično osušenih mesa i masnijih sireva. Po sličnom se principu spravljaju tako i španjolski Cachopo, i minhenski ili ciriški šnicl, ali i naš opjevani Zagrebački odrezak; pa još ako je velik kao donji dio ruke...

Slično misle i rade i oni koji spravljaju Ljubljanski šnicl ili Karađorđevu šnicli. Sve je to teletina spravljena s ljubavlju. Dakako, ne znači da se od teleta jedu samo odresci i da se teletina ne može prirediti na mali milijun različitih načina.

 | Author: Emica Elvedji/PIXSELL Zagrebački odrezak foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Dok će se u Virovitici rado pohvaliti Lastavičjim gnijezdom od tanko narezanih komada mesa prekrivenih šunkom i tvrdo kuhanim jajima, u Rimu će vam pristaviti Saltimboccu alla Romana, kotletiće umotane u pršut koji vam sami skaču u usta. Turci će gurmane privući Çökertme kebabıjem od mariniranih trakica teletine, a Makedonci Čomlekom, gulašem u kojem se teletina kupa u vinu.

U vinorodnim krajevima rado će prirediti kakav Gorički gulaš, a u Istri Žgvacet od teletine, s palentom ili još češće fužima. Teletinu se može i dinstati pa servirati s rižom, napraviti rolice, prsa možete napuniti slaninom, a teleće medaljone servirati s orasima. Teletina. Teletina. Teletina. Ne možete pogriješiti.

 

Kvalitetno i svježe domaće meso koje je pripremio tvoj omiljeni mesar iz mesnice Ravlić u suradnji s domaćim kooperantima pazeći pri tom na tradicijski uzgoj koji nudi samo najkvalitetniju sirovinu. U mesnici Ravlić nude bogat izbor vrhunske teletine - teleći but, teleći flam, osso buco, teleći but bez kosti, teleću lopaticu bez kosti, teleći vrat s kosti, teleća rebra (prsa/rebra/flam), teleća leđa s kosti, teleća leđa bez kosti te teleću koljenicu s kosti

 

Bečki odrezak | Author: Guliver/Shutterstock Bečki odrezak foto: Guliver/Shutterstock

Bečki odrezak

Sastojci:

  • 500 g teletine, srednje masne
  • 2 jaja
  • 1 šalica brašna
  • 1 šalica krušnih mrvica
  • 2 dl suncokretovog ulja
  • sol
  • 2 žlice mlijeka

Postupak:

  1. Oprano meso (teleći but) izreži na prst debele odreske pa ih malo potuci i posoli.
  2. U dubokom tanjuru umuti dva jaja s dvije žlice mlijeka.
  3. Uvaljaj nareske s obje strane u brašno, umućena jaja i konačno u mrvice.
  4. Peci u vrelom ulju s obje strane, dok ne postanu lijepo žuti. Ulja treba biti toliko da odresci plivaju.
  5. Nakon pečenja stavi na papirnati ručnik da upije višak masnoće.
  6. Posluži uz zelenu i/ili krumpir salatu.

 

meso na grillu Možda vas zanima... Savjet omiljenog mesara: Kako da meso na roštilju uvijek bude mekano i sočno Kolumne

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.