Kolumne 12. svibnja 2022.

Boeuf Bourguignon - slasni klasik francuske kuhinje

Na putovanje kroz okuse Francuske vodi te Matija Plašć, autor bloga "Sweety & Spicy" foto: Matija Plašć
gastro postao gastro.24sata.hr
Na putovanje kroz okuse Francuske vodi te Matija Plašć, autor bloga "Sweety & Spicy"

Ne znam kako vi, ali ja jako volim filmove kuharske tematike. Od favorita svakako bih istaknuo Chef s Jonom Favreauom u glavnoj ulozi, Bez rezervacije s Catherin Zeta-Jones, Dobra godina s Russellom Croweom, crtić Ratatouille, Indijski začin na francuski način s Hellen Mirren te jedan od najdražih Julie&Julia u kojem Amy Adams i genijalna Meryl Streep vode glavnu riječ.

Vjerujem da ste većinu od navedenih filmova pogledali, a da se iz ovog posljednjeg sjećate one scene kada Julie priprema francuski klasik Boeuf Bourguignon po receptu velike TV kuharice Julie Child pa joj jelo zagori dok ona mirno spava na kauču.

Boeuf Bourguignon je klasik francuske kuhinje

Boeuf Bourguignon ili gulaš na burgundski jedan je od klasika francuske kuhinje. Kao što i sami naziv insinuira, jelo potječe iz francuske pokrajine Burgundije poznate po dobroj govedini i crnom vinu, a upravo su ta dva sastojka glavne zvijezde ovog specijaliteta.

 | Author: Matija Plašć Boeuf Bourguignon foto: Matija Plašć

Kao što to obično biva, u vrijeme srednjeg vijeka u francuskim selima nastala je prva inačica burgundskog gulaša. Seljaci su tada koristili ostatke mesa i kuhali ih u vinu sa začinskim travama dok ne bi omekšali. Prolaskom vremena jelo je počelo dobivati na važnosti, a početkom 20. stoljeća došlo je i do prvih francuskih bistroa. Tada je i chef Auguste Escoffier (otac klasične francuske kuhinje) zapisao recept u svoju kuharicu. Novu dozu popularnosti jelo je steklo kada je objavljeno 60-ih godina prošloga stoljeća u sklopu kuharice Mastering the Art of French Cooking, gore spomenute Julie Child.

Boeuf Bourguignon slavi arome junetine i crnog vina

Za pripremu ovog specijaliteta francuske kuhinje trebat ćete dobar komad junetine (vrat, lopaticu ili koljenicu), kvalitetno crno vino, mediteranske začine (timijan, lovor, peršin), dosta luka i mrkve koji će dati slatkoću te male šampinjone koji se poprže na puno maslaca (kako bi Julia rekla: „With enough butter, anything is good.”) da karamelizacijom dobiju lijepu zapečenu koricu punu okusa, a potom ubace u umak kako bi ga dodatno oplemenili.

Osim dobrih sastojaka, bitno je imati i kvalitetan emajlirani dutch oven od lijevanog željeza. Prva faza ovog jela priprema se na štednjaku, a potom se sve dovršava polaganim kuhanjem na nižoj temperaturi u pećnici. Što se priloga tiče, tradicionalno se jede pire krumpir i kruh, ali mišljenja sam kako je dobra opcija i palenta. Obična, aromatizirana, zapečena… Taj izbor prepuštam vama.

Idemo do Francuske.

 | Author: Matija Plašć Boeuf Bourguignon foto: Matija Plašć

Boeuf Bourguignon recept by Sweety & Spicy

Sastojci za Boeuf Bourguignon:

  • 900 g juneće lopatice
  • 100 g špeka
  • 3 mrkve
  • 2 luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 400 g malih šampinjona
  • Maslac
  • Maslinovo ulje
  • 500 ml (goveđeg) temeljca
  • 400 ml crnog vina
  • Glatko brašno
  • 1 žlica koncentrata rajčice
  • Svježe začinsko bilje (peršin, lovor, timijan)
  • Papar
  • Sol

Priprema Boeuf Bourguignona:

  1. Meso očisti od viška masnoće i nareži na srednje velike komade, a potom posoli. Uvaljaj komade mesa u glatko brašno. U duch ovenu kratko na malo maslinovog ulja poprži špek narezan na deblje komade. Izvadi špek, a na preostaloj masnoći kratko zapeci meso sa svih strana da dobije koricu. Ne stavljaj cijelu količinu mesa odjednom, nego prži u više navrata.
  2. Nakon što je meso zapečeno, izvadi ga iz duch ovena te u njega ubaci sitno sjeckani luk. Dinstaj dok malo ne omekša pa dodaj mrkvu narezanu na kolutiće i dinstaj dok blago ne omekša. Dodaj žlicu koncentrata rajčice, a potom i špek i meso te sve podlij temeljcem i vinom. Ubaci i buket začinskog bilja (ako nemaš kuhinjski konop možeš začinsko bilje staviti i u vrećicu za čaj), posoli i popapri te pusti da zavrije.
  3. Kada gulaš zavrije, poklopi duch oven te ga ubaci u pećnicu prethodno zagrijanu na 160 °C te kuhaj 2,5 do 3 sata. Pred kraj (zadnjih 30 minuta) u gulaš ubaci i šampinjone prethodno sotirane na maslacu do zlatnožute boje.
  4. Gulaš posluži uz pire krumpir ili palentu.

Dobar tek!

 | Author: Matija Plašć Boeuf Bourguignon foto: Matija Plašć

Još slasnih internacionalnih recepata potraži na Matijinom blogu "Sweety & Spicy". 

Možda vas zanima... Odličan francuski krumpir s kobasicama Kolumne Možda vas zanima... Momo – nepalski dumplingsi koje moraš isprobati! Kolumne Možda vas zanima... Empanade – argentinski jastučići koje moraš isprobati Kolumne
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.