Kolumne 10. rujna 2018.

Egzotični čupavac spaja mango, kokos i čokoladu

foto: Ana Prša
gastro postao gastro.24sata.hr
Inspiracija za nove kolače je svugdje oko nas. Kod mene kao inspiracija posluži godišnje doba, sezonsko voće, slika ili članak u časopisu ili na internetu, ali i kolač koji negdje probam i totalno me obori s nogu.

Za ovaj kolač inspiracija je došla nakon što sam probala jednog totalno egzotičnog čupavca u restoranu. I baš je ostavio trag na meni, odnosno da budem iskrena, ostavio me bez teksta. Ovo je naša varijanta od sastojaka koje smo imale doma.

 

Možda vas zanima... Prijatelji će te obožavati zbog ovog mojito tarta Kolumne

 

Naravno da je i kćer imala tu svoje prste, jer da nije, ne bi kolač ispao ovako dobar. Priznajem. Naša varijanta je s kokosom i bijelom čokoladom, mangom i malo ruma. Jer svi znamo da se kokos i rum vole, zar ne?

Anu i njezine kulinarske pothvate možete pratiti na Instagram profilu plavatacna.

 

Možda vas zanima... Alphabet cake srce - nova verzija najslađeg ljetnog trenda Kolumne

 

 | Author: Ana Prša foto: Ana Prša

 

Za biskvit će vam trebati:

  • 2 jaja
  • 100 ml šećera
  • 200 ml brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 50 ml ulja
  • 50 ml vode
  • prstohvat soli

Za ganache od bijele čokolade i kokosa:

  • 300 ml slatkog vrhnja
  • 3 žlice kokosa
  • 200 g bijele čokolade

Za gel od manga:

  • 1 svježi mango (dobit ćete otprilike 200 ml pirea)
  • ½ vrećice želatine
  • sok od ½ limuna

Za umakanje biskvita:

  • 70 ml mlijeka
  • 15 g maslaca
  • 75 g bijele čokolade
  • 1-2 žlice ruma
  • 30 g kokosa

Za dekoraciju (po želji):

  • listići kokosa
  • svježi listići mente
  • kockice svježeg manga

Priprema:

  1. Žutanjke pjenasto miksati sa šećerom, dodati ulje i vodu, te prosijano brašno i prašak za pecivo i miksati u smjesu bez grudica. Bjelanjke miksati s prstohvatom soli u snijeg, te ih lagano umiješati u prvu smjesu.
  2. Biskvitnu smjesu izliti u kalup na papir za pečenje i peći cca 20 minuta na 175°C. Mi smo koristile kalup 18x32 cm.
  3. Za ganache zagrijati vrhnje za šlag, te u njega staviti kokos, pustiti da se smjesa ohladi.
  4. Ohlađenu smjesu procijediti. Bijelu čokoladu izlomiti ili narezati na sitno te je preliti vrhnjem koje smo ponovno zagrijali.
  5. Miješati kako bi se sva čokolada otopila. Kremu staviti u hladnjak da se ohladi i stegne.
  6. Za gel od manga potreban nam je jedan svježi mango. Potrebno ga je oguliti, odstraniti košticu, narezati, smiksati u blenderu te propasirati kako ne bi bilo grudica.
  7. U dobiveni pire umiješati pola vrećice želatine u prahu koju smo pripremili po uputama s vrećice (u 2,5 žlice vode rastopiti 5 g želatine, pustiti da smjesa nabubri te je ponovno rastopiti na laganoj vatri pazeći da ne zakipi) i sok od pola limuna.
  8. Na kraju je još potrebno napraviti smjesu u koju ćemo umakati biskvit. U zagrijano mlijeko dodamo maslac i bijelu čokoladu. Potrebno je miješati kako bi se čokolada otopila. U to dodati rum.
  9. Ohlađeni biskvit rezati na željeni oblik, bočne stranice umakati u smjesu mlijeka, čokolade, maslaca i ruma, te u kokos.
  10. Biskvite smo još prerezali na pola te ih punili kremom od kokosa i bijele čokolade i gelom od manga. Kremu i gel smo stavili i na vrh te ukrasiti kokosom, mentom i svježim mangom.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.